Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 02.07.2021.

PODCAST: Nada Topić – Morpho amathonte

Nada Topić (foto: Edi Matić, ilustracija IP/MV)

Nada Topić pročitat će vam ulomak iz kratkog poetskog romana Morpho amathonte, objavljenog 2020 godine u izdanju V.B.Z-a. Radnja romana započinje u malenom pariškom lokalu koji vode Jean i njegova majka Yordana, koja ima neobičnu vještinu namještanja slomljenih i iščašenih kostiju. Njihov dom otvoren je ljudima s margine, a posebno djevojkama koje se nose s fizičkim i psihičkim traumama i koje tu pronalaze privremeno utočište. Svakodnevni posjetitelj lokala je i njihov susjed Simon, starac čiji um polako nagriza demencija i koji je od oca naslijedio veliku zbirku leptira. U toj kolekciji samo je jedno prazno mjesto ispod kojeg je ceduljica s natpisom Morpho amathonte.

– PODCAST: Nada Topić – Morpho amathonte –

Moderna vremena · PODCAST: Nada Topić – Morpho amathonte

Nada Topić rođena je u Splitu 1977. godine. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru, magistrirala knjižničarstvo, a 2015. godine na istom sveučilištu doktorirala na poslijediplomskom doktorskom studiju Društvo znanja i prijenos informacija. Autorica je više stručnih i znanstvenih radova iz područja knjižničarstva, povijesti knjige i čitanja te je izlagala na međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima.

Objavila je zbirke pjesama "Svetac u trajektnoj luci" (2005.), "Meteorologija tijela" (2015.), "Bezbroj i druge jednine" (2017.), "Otac" (2019.), "Sestra" (2020.), slikovnicu za djecu "Kako se rodila roda (2008.), zbirku kratkih priča "Male stvari" (2016.), znanstvenu monografiju "Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja" (2017.) te roman "Morpho amathonte" (2020.). Predsjednica je Društva knjižničara u Splitu od 2017. godine te članica međunarodnog udruženja Society for the history of autorship, reading and publishing (SHARP) i Hrvatske udruge školskih knjižničara (HUŠK). Živi i radi u Solinu.

Snimila: Nada Topić
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Nada Topić

Morpho amathonte

  • V.B.Z. 11/2020.
  • 148 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535203483

Morpho amathonte naziv je rijetke vrste plavog leptira koji u romanu Nade Topić postaje simbolom intimne potrage i kontemplacije. Osobne priče likova ispisane živim poetskim jezikom nadopunjuju se i isprepliću čineći kompleksnu cjelinu koja zrcali suvremeni trenutak obilježen migracijama, multikulturalnošću, ali i vidljivim i nevidljivim nasiljem.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –