Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 09.01.2020.

PODCAST: Tomica Šćavina čita ulomke iz romana 'Soba na dnu mora'

Tomica Šćavina (1975.), psihologinja, spisateljica, autorica romana, priča za djecu i psiholoških priručnika pročitat će vam nekoliko ulomaka iz svog novog romana Soba na dnu mora (Hena com, 2019). 

"Soba na dnu mora" je roman koji je dijelom utemeljen na mojim stvarnim životnim iskustvima. Jedna od tri glavne priče događa se na prekooceanskom brodu koji krstari Karibima, gdje glavna junakinja Đana radi kao pomoćnica konobara. Ovaj dio romana je stvarno autobiografski jer sam u 25-toj impulzivno dala otkaz na jednom dosadnom administrativnom poslu i odlučila otići na brod gdje sam ostala četiri mjeseca. To su zaista bila četiri teška mjeseca moga života, ali ne toliko zbog teškog fizičkog rada koliko zbog tog silnog iskorištavanja radne snage, posebno onih ljudi koji su dolazili iz vrlo siromašnih krajeva svijeta. Zatim, tu je drugi dio romana koji se temelji na mojim iskustvima za vrijeme domovinskog rata koji je počeo kada sam imala 16 godina. I tu sam se trudila prenijeti emociju i neke stvarne događaje, ali ima i dosta fikcije. Treći dio romana je obiteljska priča, ali to nije moja obitelj, kao što ni glavna junakinja nisam ja.

Ove priče se isprepliću, tema koja ih sve na neki način okuplja je pitanje: što smo sve primorani u sebi zatirati, negirati, odbacivati, odnosno na neki način ubijati, da bismo preživjeli? Koja je cijena te dobre, kvalitetne adaptacije na zahtjeve ovoga svijeta? Koja je cijena preživljavanja u teškim obiteljskim uvjetima, ratnim uvjetima ili u nepoštenim i neljudskim uvjetima rada? Što je ono što gubimo?

Da bismo to saznali, moramo zaroniti u svijet Tomice Šćavine, u njezinu Sobu na dnu mora... pa poslušajmo (klik na strelicu):

– PODCAST: Tomica Šćavina čita ulomke iz romana 'Soba na dnu mora' –

Tomica Šćavina

Soba na dnu mora

  • Hena com 08/2019.
  • 267 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592597

Ponekad nastojimo preživjeti i sačuvati sebe na posve neočekivane načine. Đana, glavna junakinja 'Sobe na dnu mora', pokušat će se spasiti bijegom na prekooceanski brod koji krstari Karibima... Tomica Šćavina ispisuje književnost koja koketira s poezijom i filozofijom, ali sadrži i mnoge odgovore na pitanja koja smo sebi postavljali.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –