Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 21.11.2019.

Monika Herceg čita iz zbirke Lovostaj

Monika Herceg (foto: Nikola Kuprešanin; ilustracija: MV)

Pročitat ću dvije pjesme iz zbirke "Lovostaj" (Jesenski i Turk, 2019.). Obje su o znanstvenicima, točnije o dvjema matematičarkama između kojih je veliki vremenski raspon ali obje su izrazito bitne: Emmy Noether (Erlangen,1882.) jedna je od najvećih matematičarki, čiji se teoremi i danas uče na studijima, a Maryam Mirzakhani (Teheran,1977.) jedina je dobitnica Fieldsove medalje za matematiku, što je ekvivalent Nobelovoj nagradi za tu znanost. Meni su te pjesme bitne jer povezuju ta dva moja svijeta...

Monika Herceg
 

– PODCAST: Monika Herceg čita iz zbirke Lovostaj. –

Monika Herceg (Sisak, 1990.), nova je gošća rubrike PODCAST, poznata i kao fizičarka, dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike 2017. te mnogih drugih (Kvirin, Fran Galović, Slavić, Mostovi Struge, Lapis Histriae, Na vrh jezika...). Njezina je druga zbirka "Lovostaj", iz koje nam je pročitala dvije pjesme, "poput ventila, autorica u pjesmama svojim junakinjama dopušta sve što (vjerovatno) ne bi dopustila sebi, a poezija se transformira u igralište slično onome gdje je sve moguće, sve je nekažnjivo i neograničeno." (Iz kritike, Mirko Božić)

Monika Herceg

Lovostaj.

  • Jesenski i Turk 06/2019.
  • 100 str., meki uvez
  • ISBN 9789532228854

'Kada sam pisala ovu zbirku, htjela sam je posvetiti ženama koje su za mene jake i velike, ženama koje su i u pozicijama žrtve bile veće od tih pozicija, borile se i trebalo je početi i od prve jake žene koja se usudila proturječiti samom bogu i zato je cijeli život stigmatizirana. U toj uvodnoj pjesmi je zapravo ukodirano i puno ženskih otkrića, od DNK strukture, do Apgar ocjenjivanja. Žene su pisale povijest na svim razinama mada su kroz povijest bile sve osim ravnopravne.' (M. Herceg)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –