Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.10.2022.

Poezija u drugom filmu: Danijela Jozić, Ivana Lulić, Maja Marchig
Održava se
19.10.2022. u 19h

Danijela Jozić, Ivana Lulić, Maja Marchig

Na pjesničkoj tribini Poezija u drugom filmu koja će se u srijedu 19. listopada u 19 sati održati u zagrebačkom Kinoteka Baru u Kordunskoj 1., predstavljaju se novi pjesnički glasovi, pjesnikinje: Danijela Jozić, Ivana Lulić i Maja Marchig. 

U poeziju su ušle kao formirane autorice, profesionalno vezane za druga područja izvan književnosti. Njihova je poezija hrabra i smjela, neobična i samosvojna, vrijedna otkrivanja i čitanja! 

Dok su u proljetnom ciklusu Poezije u drugom filmu gosti bili priznati i poznati autori, Krešimir Bagić, Senko Karuza i Andrijana Kos Lajtman, u drugom, jesenskom ciklusu, Poezija u drugom filmu poziva i predstavlja autorice čije glasove čekamo i čitamo. 

Voditeljica: Sanja Baković

HEADHUNTER
Danijela Jozić

Headhunter me zove za vrijeme ručka.
Jedem varivo od leće.
Pita me jesam li zainteresirana za posao PR 
direktorice,
u telekom industriji.
Kaže, izazovna je i zahtjevna rola.
U mailovima se potpisuje intimno,
nadimkom,
zvuči američki.

Gledam u Cres.
Želim vidjeti još dalje,
do Izraela, 
Afrike,
gdje su nekad hvatali ljude i odvozili ih u lancima,
kao robove.

DANIJELA JOZIĆ (1973.), rođena u Rijeci, odrasla u Opatiji, većinu života živi u Zagrebu. Magistra je politologije, a više od 20 godina provela je u različitim utjecajnim redakcijama kao novinarka, urednica i glavna urednica. Za sebe kaže da o poeziji ne zna ništa i pita se hoće li to ikada znati.

AKO SE JOŠ JEDNOM PROMIJENIM
Ivana Lulić

ako se još jednom promijenim
kao što se sada mijenjam
možda mi baš tada zatreba jedan
kamen
okrugao
da savršeno sjedne u dlan
da u luku poleti i
razbije sve
jer kamen je uvijek jači
od papira
i riječi koje na njemu stoje
sve ima naličje
moje lice
vaše
veronikino
pa i kamen sam.

IVANA LULIĆ (1986.), odrasla je u Špišić Bukovici kod Virovitice. U Virovitici završila gimnaziju i glazbenu školu, a u Zagrebu studij marketinga na Ekonomskom fakultetu. S bendom Auguste objavila je dva albuma autorskih skladbi (osvojili nominaciju za Porin 2016. godine). U Centru za kreativno pisanje završila je dvije radionice suvremene poezije. Zastupljena je zbirci pjesama polaznika radionice poezije Olje Savičević Ivančević "Na početku novog kruga" (CeKaPe, 2021). Dobitnica je nagrade za najbolju kratku priču na Međunarodnom ljetnom natječaju književnog časopisa Kvaka 2019. godine. Ušla je u konkurenciju za pjesničku nagradu "Na vrh jezika" 2020. i 2021. godine. Kratke priče i poeziju objavljuje u hrvatskim i regionalnim zbornicima i online časopisima, a izbor pjesama predstavljen joj je i na Hrvatskom radiju. Uz pisanje, bavi se glazbom, crtanjem i odnosima s javnošću. Svoje radove izlaže na samostalnim izložbama. Članica je Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije.

ZVONE NAŠE NOGE
Maja Marchig

Uskoro ćemo orezati ruže,
a jučer je još bilo snijega.
Rad je meditacija, molitva,
rad je život, koraci, disanje.
S noge na nogu, iz grla do grla,
stopala, lica, sve su moje sestre.
Bez baletnih papučica, bez bombona,
bez lutaka, prinčeva i konja.
Hodnicima, zvone naše noge,
nečujna lica prekrivene kose
u spletu misli bez žudnje
u spletu spiralnih puteva.
Korak po korak, dah po dah
otkucaj po otkucaj, do mira.

MAJA MARCHIG (1973.), rođena u Rijeci, živi u Zagrebu gdje radi kao računovotkinja. Piše poeziju i kratke priče. Pohađala je nekoliko radionica pisanja poezije i proze u Centru za kreativno pisanje i u Booksi. Objavljivala je u književnim časopisima (Fantom slobode, Tema, Poezija) i na brojnim internetskim portalima i stranicama. Članica je literarne organizacije "ZLO". Nekoliko puta bila je u užem izboru za regionalne književne nagrade (Post scriptum za književnost na društvenim mrežama, Natječaj za kratku priču FEKPa, Karver), te je osvojila drugu nagradu na natječaju KROMOmetaFORA2020. godine. U rujnu 2022. godine objavljena je njezina prva zbirka poezije "Spavajte u čarapama" (HDP, 2022).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –