Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 29.03.2024.

Poezija u drugom filmu: Ivan Babić i Irena Skopljak Barić
Održava se
04.04.2024. u 19:30h

Ivan Babić i Irena Skopljak Barić

Pjesnička tribina Poezija u drugom filmu koja će se u četvrtak 4. travnja u 19,30 održati u Kinoteka Baru (Kordunska 1, Zagreb) predstavlja autore kojima je zajedničko višeslojno književno djelovanje – pojavljuju se kao pjesnici, voditelji važnih manifestacija, organizatori, kulturni radnici ustrajno posvećeni književnom radu – Ivan Babić i Irena Skopljak Barić

Tribinu vodi Sanja Baković.

Staro zrcalo
Ivan Babić

Staro zrcalo s rasušenim crnim okvirom okrenuo je prema vrtu da se u njemu ogleda dan i svi njegovi slučajni i neslučajni oblici. Neka mu bude i cijeli njegov život i niz tko zna čijih života što se stapaju, preklapaju i umnažaju. Neka mu bude, samo da pritom ništa ne ostaje zapamćeno, zarobljeno i isto. 

Ivan Babić (Studenci, 1961.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je kao profesor filozofije i ruskog jezika i književnosti. Od 1984. godine prevodi poeziju, prozu i teorijske tekstove s ruskog jezika za mnoge hrvatske časopise i novine i za 3. program Hrvatskoga radija. Od 1994. do danas zaposlen je u Knjižnicama grada Zagreba, a trenutno radi kao voditelj mreže Knjižnice Sesvete. Osnivač je i već više od dvadeset godina voditelj tribine Kulturni četvrtak u Sesvetama, kao i programe Sesvetski pjesnički maraton, Stihotron itd. Do sada je objavio devet knjiga poezije: Kasna molitva prstiju, 1999., Zvizda, 2007., Stigme svagdana, 2011., Koncepcija vrta, 2014., Pogledi, 2016., Koncepcija vrta (e-izdanje), 2019., Umjetno disanje, 2020. , Stihovodi, 2021. (poezija za djecu) i Šuma (Naklada Bošković, 2023). Godine 2015. dobitnik je Nagrade „Tin Ujević“ za knjigu Koncepcija vrta.

Ništa se ne može učiniti
Irena Skopljak Barić

govori liječnik
šapuće liječnik
liječnik obara ramena
tapše po ramenu.
Mama stoji na hodniku i šuti.
Hodnik – prazan prostor bez ikakve materije.
Hodnik – nepropusna vrećica za pohranjivanje.
Nema spasa,
govori liječnik.
Nema spasa
i jedna je ptica prhnula iz gnijezda.
Plastična lutka za kupanje
i veliki žuti brod
na rubu duboke vode.
Nema spasa.
U vodi plavi odraz sestrinog lica
i širom otvorene oči.
Svijet je tako divno mjesto.
Ne trepću oči.
Sestrine oči govore
kako je lijepo biti sestra.
Jedna se vrba nadvila nad ustajalost vode.
Vrba – zadivljujuć svežanj mirisne kose.
Liječnik je rekao
više se ništa ne može učiniti
i sestra više nije plakala.
Sestra više uopće
nije
(samo kosa njena)
Niz cestu kotrlja se u plavo

odjevena kiša.
Zemlja se povremeno pomjeri.
U vodi spavaju nesmotrene sestre.
Geometrija

duboke
~~~~ tuge

Irena Skopljak Barić (Zenica, 1982.) profesorica je hrvatskoga i ruskog jezika i književnosti. Pojedine su joj kratke priče i pjesme nagrađene, pojedine pohvaljene i objavljene u publikacijama u sklopu književnih natječaja. Objavljivala je i u književnim časopisima te na različitim internetskim portalima. Suautorica je čitanki iz hrvatskoga jezika te digitalnih obrazovnih sadržaja za projekt e-Škole. Idejna je začetnica i jedna od organizatorica Zagorkinih književnih dana, književne manifestacije koja se od 2020. godine redovito održava u Vrbovcu. Dosad je objavila pjesničke zbirke Neprivezani (2016.) i Plava mahovina (2020.) te slikovnicu Ja žir, vjeverica Vera i jedno daleko jezero (2023.).

Poezija u drugom filmu 

Pjesničku tribinu Poezija u drugom filmu pokrenuo je Centar za knjigu u suradnji s Kinoteka Barom 2022. godine. U protekle dvije godine Poezija u drugom filmu postala je novo mjesto poezije u gradu, mjesto susreta i dijaloga koje spaja različitost generacija i poetika. Do sada su gostovali: Krešimir Bagić, Senko Karuza, Andrijana Kos Lajtman, Dinko Telećan, Ivana Lulić, Danijela Jozić, Maja Marchig, Vanda Mikšić, Vlatka Valentić, Irena Matijašević, Sanja Lovrenčić, Darko Šeparović, Goran Bogunović, Brankica Radić, Željka, Horvat Čeč i Frida Šarar, Katarina Brajdić, Miroslav Mićanović, Branko Čegec i Suzana Kos (uz Natašu Govedić), Aneta Vladimirov, Betina Ilić, Jasmina Mujkić, Ana Jembrek, Mirna Brođanac, Karmen Krasić Kožul, Olga Sunjara, Sara Nasić, Sonja Prljić i Nina Milardović. Pjesnička tribina Poezija u drugom filmu u 2024. godini održava se uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –