Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 02.05.2023.

Pogledajte sve što ste ikada htjeli znati o umjetnoj inteligenciji

Na Trećem programu HRT-a od 21. do 28. travnja 2023. prikazan je niz prigodnih sadržaja u povodu ovogodišnje Noći knjige – od najnovijeg istraživanja čitanosti i kupovine knjiga u Republici Hrvatskoj i specijalne emisije "Sanjaju li roboti električne knjige?" do serijala razgovora sa stručnjacima iz različitih područja koji govore o umjetnoj inteligenciji. Sadržaj obuhvaća etička, pravna, psihologijska, tehničko-poslovna i geostrateško-poslovna pitanja vezana uz ovaj fenomen.

Sve sadržaje, a posebno emisije o umjetnoj inteligenciji, možete pogledati na zahtjev u HRT-ovu online servisu HRTi ili na Youtube kanalu VIDA-e TV.

1. LEX MACHINAE (pravni aspekti UI)
U razgovoru s pravnikom Stefanom Martinićem razmatraju se pravna rješenja u Europskoj uniji i svijetu poduzeta do danas te trenutno stanje novootvorenih pitanja i potencijal rješenja u regulaciji umjetne inteligencije. Važan je i osvrt na pitanja oko reguliranja autorskih prava te mogućnosti i brzina implementacije.

2. E-LEGALNA pitanja (geostrateško-poslovni aspekti UI)
U razgovoru s Acom Momčilovićem, suosnivačem Global AI Ethics Institutea, sagledavaju se geostrateški, makroekonomski te socioekonomski aspekti nadolazeće tehnološke revolucije ekspanzijom rješenja iz područja umjetne inteligencije.

3. ROBOTOMIJA (tehničko-poslovni aspekti UI)
Ana Sović Kržić (FER) prikazuje stanje razvoja robotike u svijetu i kod nas te promjene i izazove koji dolaze sve raširenijom primjenom umjetne inteligencije. Poseban naglasak je na modelima obrazovanja nužnim za ravnopravno sudjelovanje u ovoj tehnološkoj revoluciji.

4. OsjećAI (psihologijski aspekti UI)
Psihologinja Mila Podgornjak pregledno ukazuje na izazove koji stoje pred suvremenim čovjekom suočenim s novim tehnološkim rješenjima iz područja umjetne inteligencije. Razlaže definicije inteligencije te ostalih teorija nužnih za razumijevanje odnosa čovjeka i stroja.

5. NIKAD ROBO(to)M (etička pitanja)
Ivana Greguric temeljito i pregledno detektira etička i ostala filozofska pitanja koja se otvaraju tehnološkim napretkom, pogotovo na valu razvoja umjetne inteligencije.  

Ne propustite ni događanje Ure bez cenzure, u kojem su jedanaestero hrvatskih pisaca i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u direktnom prijenosu iz Društva hrvatskih književnika razgovarali o književnosti, pisanju i umjetnoj inteligenciji. 

Produkcija: VIDA TV i Noć knjige

– Noć knjige - LEX MACHINAE –

– Ure bez cenzure 2023. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –