Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 17.05.2018.

Potpisivanje knjige Normana Ohlera 'Potpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu'
Održava se
18.05.2018. u 18h

Norman Ohler: Potpuna ekstaza

Potpuna ekstaza Ohler Norman

Naklada OceanMore poziva na potpisivanje knjige Normana Ohlera „Potpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu“.

Autor ovog svjetskog publisictičkog hita, Norman Ohler, potpisivat će svoju knjigu u petak, 18. svibnja, od 18:00 sati u knjižari Arkadija (Trg bana Josipa Jelačića 14, 10000, Zagreb).


O ulozi narkotika u Drugome svjetskom ratu zna se vrlo malo, no "Potpuna ekstaza" otkriva da su nacisti i prije početka velikog sukoba pronašli snažan oslonac u drogama. U osvit rata Njemačka je bila središte farmaceutske industrije, a preparati s kokainom i metamfetaminima poznatih tvrtki poput Mercka i Bayera bili su dostupni svima: kućanicama i tvorničkim radnicima, ali i milijunima njemačkih vojnika.

Vojska je naručivala i redovito konzumirala enormne doze popularnog Pervitina – inačice današnjega razarajućeg kristalnog metha – a povišena razina energije te osjećaj nepobjedivosti povezani s uzimanjem ove droge svakako mogu pomoći objasniti određene vojne pobjede. Primjerice, kad je Njemačka 1940. izvršila invaziju na Francusku, vojnici Wehrmachta iskoristili su čak 35 milijuna doza Pervitina.

Nacistički režim propovijedao je arijevsku ideologiju tjelesne, mentalne i moralne čistoće, ali Norman Ohler doslovno ulazi pod kožu nacista i pokazuje da je Treći Reich bio zasićen drogama. Ušuljale su se u časničke redove, u politički i vojni vrh, a tijekom rata glavna figura ove knjige, sâm Adolf Hitler, postaje sve ovisnijim o bezbrojnim injekcijama koje je aplicirao njegov osobni liječnik Theodor Morell. Sadržavale su koktel jakih narkotika, uključujući i jedan oblik heroina.

Istraživanje Normana Ohlera jasno pokazuje da, ako se droge ne uzmu u obzir, naše razumijevanje Trećeg Reicha nikako ne može biti potpuno. Minuciozno obrađene materije i puna uzbudljivih detalja, "Potpuna ekstaza" baca iznenađujuće svjetlo na još nedovoljno istražen dio povijesti.

Norman Ohler

Potpuna ekstaza : Narkotici u Trećem Reichu

  • Prijevod: Boris Perić
  • Naklada OceanMore 04/2018.
  • 240 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320717
  • Cijena 160.00 kn

Istraživanje Normana Ohlera jasno pokazuje da, ako se droge ne uzmu u obzir, naše razumijevanje Trećeg Reicha nikako ne može biti potpuno. Minuciozno obrađene materije i puna uzbudljivih detalja, 'Potpuna ekstaza' baca iznenađujuće svjetlo na još nedovoljno istražen dio povijesti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –