Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 02.09.2021.

Pozdravite se s ljetom uz 14. Vrisak – sajam knjiga i festival autora u Rijeci
Održava se
12.-19.09.2021.

14. Vrisak – sajam knjiga i festival autora održat će se od 1. do 24. rujna u V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, u novoj knjižari u obnovljenoj Palači šećerane u Rijeci, baroknom zdanju u sklopu nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Rikard Benčić“ u Krešimirovoj 28 te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i Bazarigovu prolazu, gdje možete pronaći sajamske popuste na knjige domaćih i stranih izdavača.

Sajamski dio Vriska ponovno okuplja sve relevantne hrvatske izdavače, koji će se predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima te klasicima, koje ćete moći nabaviti na sniženju do 80 posto. U sajamskom dijelu sudjeluju: V.B.Z., Naša djeca, Fraktura, Znanje, Mozaik knjiga, Planetopija, Profil, Fokus komunikacije, Meandar, Felix libar, Leo Commerce, Naklada Jesenski i Turk, Veble, Sandorf, Stilus knjiga, Naklada Ljevak i mnogi drugi.

U širokoj ponudi su i knjige na stranim jezicima, posebno Taschenova izdanja, ali i V.B.Z.-ova biblioteka „The Best of Croatian Literature“ u kojoj se objavljuju djela domaćih autora na engleskom i njemačkom jeziku. Poseban dio sajma bit će posvećen knjigama za djecu.

Bogat festivalski program

Stablo pjesama Laâbi Abdellatif

Središnji, festivalski dio održat će se od 12. do 19. rujna u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećerane.

Svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska počinje u nedjelju, 12. rujna u 19,30 u perivoju Guvernerove palače uz posebne glazbene goste i svečanu dodjelu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021.

Već idućeg dana Vrisak nudi mnoštvo događanja – otvorenje druge V.B.Z.-ove knjižare u Rijeci u Krešimirovoj 28, gdje sve knjigoljupce, uz sajamske popuste, čekaju i autori i autorice koji će rado potpisati primjerke svojih knjiga.

Okrugli stolovi posvećeni su prevođenju bez kojeg ne bi ni bilo književnog života: drugog dana festivala održat će se razgovor s autorima Ivicom Prtenjačom i Ladom Vukić, čiji su romani nedavno prevedeni na njemački i engleski jezik te njihovim prevoditeljima Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić, dok se u srijedu, 15. rujna održava razgovor s Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.

Četrnaesto izdanje donosi trideset programa uživo, koji će se u popodnevnim i večernjim satima održavati u zgradi Exportdrva. U ponedjeljak, 13. rujna, o zbirci „Stablo pjesama“ održat će se razgovor s Abdellatifom Laâbijem, frankofonim glasom marokanske poezije i jednim od najvećih živućih pjesnika.

Svoje će nove knjige predstaviti i brojni književnici i književnice iz regije: Vladimir Arsenić, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić, Damir Uzunović i Dragan Velikić, a uz njih Vrisak će obogatiti i brojni domaći autori i autorice: Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš – Ripper, Marinko Koščec, Andrijana Kos Lajtman, Davor Mandić, Lukas Nola, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Damir Radić, Vedrana Rudan, Roman Simić, Frida Šarar, Marko Tomaš i Zoran Žmirić.

U posebnom digitalnom programu u sklopu projekta „Na margini“ 14. i 15. rujna gostuju autori i autorice koji nisu mogli doći u Rijeku, a čija su djela objavljena u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke i projekta „Na margini“. Riječ je o perspektivnim mladim autorima Barbari Yelin i Thomasu von Steinaeckeru, autorima stripa „Ljeto njezina života“ i Réki Mán-Várhegyi, dobitnici Nagrade Europske unije za književnost i autorici izvrsnog romana „Magnetno brdo“.

Posebnu pozornost Vrisak posvećuje i dječjoj književnosti – u riječkoj Dječjoj kući održat će se razgovori i čitanja slikovnica Lade Franić i Zorana Ferića, a predstavit će se i kultne knjige o Muminima Tove Jansson, jedne od najpoznatijih i najoriginalnijih autorica dječje književnosti 20. stoljeća.

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske komisije, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Tradukija i Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Za sve one koji ne budu u blizini Rijeke, osiguran je prijenos uživo na mrežnim stranicama V.B.Z.-a te na V.B.Z.-ovom YouTube kanalu i Facebook stranici, kao i putem portala 24sata i Moja Rijeka.

Više informacija: Vrisak

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –