Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.12.2020.

Predavanje 'Nepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?'
Održava se
16.12.2020. u 19h

Predavanje Ivane KuharNepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?“ održat će se u srijedu 16. prosinca u 19 sati putem Zoom platforme, a u sklopu ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Prva pomisao izlagačice, nakon uspješnog ishoda zapošljavanja u Hrvatskom državnom arhivu, odnosila se na mogućnost istraživanja i pronalaženja možebitnih dokumenata vezanih uz Mariju Jurić Zagorku, jednu od najpopularnijih hrvatskih književnica i prvu hrvatsku novinarku. Naime, rukopisna ostavština spomenute spisateljice danas je u privatnom vlasništvu. No, dokumenti pisani njezinom rukom, dokumenti upravnih i pravosudnih tijela koja su u različita vremena donosila sud o njenoj sudbini, svjedočanstva pojedinaca o njoj, tiskane najave njenih feljtona kao i novinski i slični članci temeljeni na njezinim autobiografskim zapisima pronašli su svoj put kroz ostavštine njezinih suvremenika, poznanika i obožavatelja u Hrvatski državni arhiv.

Ovo izlaganje donosi sažet pregled te dokumentacije raspršene u osamnaest različitih fondova i zbirki s ciljem rasvjetljavanja poznatih i nepoznatih fragmenata Zagorkinog života, ali i skretanja pažnje zainteresiranoj publici na važnost arhivskoga gradiva sačuvanog u baštinskim i kulturnim institucijama Republike Hrvatske.

Broj mjesta je ograničen.
Rezervirajte svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121 (kontakt osoba: Ana Zbiljski). Poveznica i upute za korištenje platforme bit će naknadno poslane prijavljenima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –