Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Marija Jurić Zagorka ×

Najava • 23.05.2023.

Tribina DHK: Spisateljice koje su mijenjale položaj žena u društvu

Polemička tribina 'Spisateljice koje su mijenjale položaj žena u društvu' održat će se u povodu 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke. O domaćim i stranim književnicama koje su se borile za prava žena govorit će Milana Vuković Runjić, Ana Horvat, Lidija Dujić i Maja Gregl.
Tema • 04.05.2023.

Marija Jurić Zagorka – Tri faze iste ljubavi

U našoj književnosti ima, priznajmo, daleko literarno intrigantnijih pripovjedača, ali nema puno zanimljivijih pojavnosti od nje, žene koja se igrala svojim potpisima ispod tekstova, igrala se godinama svog rođenja, i koja je za sebe, u posebnim stanjima povrijeđenosti, tvrdila da nema ničijeg zaleđa – ni udruženja, ni klubova, ni ikakvoga foruma koji bi je štitio.
Najava • 31.03.2023.

Tko je počinio ubojstva na Krvavom mostu?

Nakon uspješnog prvijenca, krimića 'Ubojstvo na Mrežnici', Anđelka Kliment svoj drugi roman 'Ubojstva na Krvavom mostu' posvećuje Mariji Jurić Zagorki i motive iz romana velike književnice i publicistkinje upliće u novi krimić čiji naslov već asocira na Zagorkina djela. Dva ubojstva na Krvavom mostu, jedno nedavno, a drugo počinjeno prije pola stoljeća povezuju Zagorku i forenzičarku Irmu Steeg...
Najava • 08.03.2023.

Izložba Velikanke – znane i neznane u NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u srijedu 8. ožujka otvara izložbu 'Velikanke – znane i neznane', kojom u povodu Međunarodnog dana žena odaje počast hrabrosti, inteligenciji, kreativnosti i predanosti znamenitih žena koje su obilježile hrvatsku kulturnu baštinu. Izložba prikazuje život i djelo čak osam značajnih književnica te likovnih i glazbenih umjetnica.
Najava • 01.03.2023.

Obilježite 150. godišnjicu rođenja Marije Jurić Zagorke!

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke ove godine obilježava 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke bogatim i raznovrsnim programom. Zagorkina večer, Duhovi Zagorkinog stana, Šetnja 'Od ideala revolucionarka' i Misteriozno pismo vode vas tragovima života i stvaralaštva naše legendarne spisateljice i novinarke.
Najava • 30.09.2020.

Predavanje Martine Piškor 'Kako su živjeli Zagorkini likovi? Svakodnevica u 18. stoljeću u odabranim Zagorkinim romanima'

Predavanje Martine Piškor 'Kako su živjeli Zagorkini likovi? Svakodnevica u 18. stoljeću u odabranim Zagorkinim romanima' održat će se u srijedu 30. rujna u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u Zagrebu.
Najava • 30.11.2017.

Razgovor i predstavljanje knjige Barbare Matejčić 'Kako ste?'

U zagrebačkoj Knjižnici Marije Jurić Zagorke održat će se razgovor i predstavljanje knjige Barbare Matejčić 'Kako ste?'. Razgovor se održava na 60. obljetnicu smrti Marije Jurić Zagorke, a o knjizi će razgovarati Barbara Matejčić i Jelena Jindra.