Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Marija Jurić Zagorka ×

Najava • 23.06.2021.

Predavanje Vesne Barilar 'Zagorkine Zlice od Opaka – kakvu nam priču pričaju njezine mračne ženske figure'

Marija Jurić Zagorka stvorila je u svojim romanima i brojne ženske likove mračnih osobnosti koje se, jednako kao i pozitivke, opiru patrijarhalnim kulturnim definicijama ženstva. Predavanje 'Zagorkine Zlice od Opaka – kakvu nam priču pričaju njezine mračne ženske figure' Vesne Barilar održat će se u srijedu, 23. lipnja putem Zoom platforme.
Najava • 16.12.2020.

Predavanje 'Nepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?'

Predavanje Ivane Kuhar 'Nepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?' održat će se u srijedu 16. prosinca putem Zoom platforme. Ovo izlaganje donosi sažet pregled dokumentacije u Hrvatskom državnom arhivu raspršene u osamnaest različitih fondova i zbirki s ciljem rasvjetljavanja poznatih i nepoznatih fragmenata Zagorkinog života.
Vijest • 15.10.2020.

Natječaj za kratku priču 'Marija Jurić Zagorka'

Narodna knjižnica Vrbovec raspisuje natječaj za kratku priču 'Marija Jurić Zagorka'. Tema kratke priče je slobodna, ali mora sadržavati motiv ili atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa, čežnje i sl. Kratke priče izabrat će žiri i dodijeliti prvu, drugu i treću nagradu. Natječaj je otvoren od 15. listopada 2020. do 1. siječnja 2021. godine.
Najava • 30.09.2020.

Predavanje Martine Piškor 'Kako su živjeli Zagorkini likovi? Svakodnevica u 18. stoljeću u odabranim Zagorkinim romanima'

Predavanje Martine Piškor 'Kako su živjeli Zagorkini likovi? Svakodnevica u 18. stoljeću u odabranim Zagorkinim romanima' održat će se u srijedu 30. rujna u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u Zagrebu.
Najava • 01.03.2018.

Svečarsko druženje uz 145. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke

Uoči 145. obljetnice od rođenja Marije Jurić Zagorke, u četvrtak, 1. ožujka u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke održat će se prigodno svečarsko druženje. Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana posjetitelji će moći razgledati dvije izložbe, zaigrati društvenu igru Strašne žene i pogledati film Zagorka.
Kritika • 07.03.2016.

Slavica Jakobović-Fribec : Vodič Zagorkinim tragom kroz Zagreb

U nevelikim poglavljima knjige traži se veza između određenih punktova u glavnom gradu i djelovanja autorice Gričke vještice. Te stranice predstavljaju poticaj za njegovanje kulture sjećanja i jačanje svijesti o važnosti zaslužnih žena u povijesti novinarstva, književnosti, aktivizma i zagrebačkog života.
Najava • 29.01.2016.

Noć muzeja 2016. u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

U Noći muzeja 2016. posjetitelji će kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu, a tim će povodom Lidija Dujić održati predavanje pod nazivom 'Strossmayerova podrška Zagorkinom političkom novinarstvu'.