Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.02.2023.

Obilježite 150. godišnjicu rođenja Marije Jurić Zagorke!
Održava se
01.-05.03.2023.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, kojim upravlja Centar za ženske studije, ove godine obilježava 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke bogatim i raznovrsnim programom. Program traje od srijede 1. ožujka do nedjelje 5. ožujka 2023.

Zagorkina večer
Srijeda, 1. ožujka 2023.
18.00 – 22.00 sata

Nakon vrlo uspješne „premijere“ prošle godine, „Zagorkina večer“ održat će se ponovno. Događanje je osmislila i organizirala modna savjetnica i novinarka Alma Premerl Zoko koju je stan inspirirao za čak tri različita sadržaja. U prvom dijelu večeri, u Zagorkinoj radnoj sobi Alma će održati modnu radionicu „Retro je IN“, komparirajući retro komade iz Zagorkina ormara sa suvremenim komadima dostupnim u trgovinama.

U drugom dijelu večeri, u salonu, u kojem su se inače u njezino doba družilo, Mirta Zečević i Mia Krajcar održat će predstavu Kakva majka, takva kći... Predstava je to o odrastanju Marije Jurić Zagorke i njezinom, nimalo laganom odnosu s majkom!

Na kraju večeri, oživjet će i Zagorkina biblioteka, ali na malo drugačiji način. Naime, Swing That Blues band će zasvirati i zapjevati stvarajući ugođaj kućnih zabava s početka 50-tih godina prošlog stoljeća!

Ovo je jedino događanje za koje se naplaćuje ulaznica u iznosu od 30 eura.
Prijave na mail: almapz@gmail.com ili telefonski 091 534 8785. Kontakt osoba je Alma Premerl Zoko.

Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke
Četvrtak, 2. ožujka 2023.
11.00 – 18.00 sati

Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke
posjetitelji će saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom djelovanju, te svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Za posjet Stanu nije potrebna prijava.

Duhovi Zagorkinog stana 
Četvrtak, 2. ožujka 2023.
19.00 – 20.30

Dolac 8 posljednja je adresa na kojoj je živjela i stvarala Marija Jurić Zagorka. Prostor koji je još uvijek ispunjen predmetima iz njezinog života i utiscima njezinog stvaralaštva. Na rođendan ove spisateljice i novinarke, prostor će oživjeti na poseban način. Svjetla će se ugasiti a likovi o kojima je Zagorka pisala oživjet će u njezinom stanu i na poseban način ispričati priču o njoj i njezinom stvaralaštvu. Prošećite pod svjetlošću svijeća Zagorkinim stanom i osluškujte duhove prošlosti.

Posjet izvedbi je besplatan. Broj posjetitelja je ograničen na 25 po grupi, a izvedbe se održavaju s početkom u 19.00, 19.30 i 20.00 sati.
Prijave isključivo na mail: martinafindrik@yahoo.com. Kontakt osoba je Martina Findrik.
 
Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke
Subota, 4. ožujka 2023. 
12.00 – 18.00 sati 

Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke
posjetitelji će saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu, te svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Za posjet Stanu nije potrebna prijava.

Misteriozno pismo
Subota, 4. ožujka 2023.
12.00 – 18.00 sati 

Misteriozno pismo vodi vas u samostalan razgled grada! Uz njegovu pomoć, pretvorit ćete se vodič_kinju_a. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanim sa Zagorkinim životom.
Misteriozno pismo možete preuzeti u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke,
Dolac 8 od 15 do 18 sati. I potom pohitati u potragu za mjestima iz pisma, na njima se fotografirati i s 'dokazima' navratiti na čaj na Dolcu te pokupiti svoju skromnu nagradu za trud. U aktivnosti možete sudjelovati sami ili u grupi, nije potrebna prijava.

Šetnja „Od ideala revolucionarka“
Nedjelja, 5. ožujka 2023.
16.00 sati

 
Iako je Zagorka jako puno pisala o Gornjem gradu, veliki je dio njezinog života ipak bio vezan za Donji grad. Gdje se Zagorka školovala i kakvo je bilo obrazovanje žena u 19. stoljeću? Gdje je živjela, a gdje radila? Gdje se dolazilo prošetati, vidjeti druge i biti viđen?

Grupa istraživačica "Čuvarice vremena" vodi vas u šetnju po Donjem gradu, u svijet Zagorkinih ideala, ali i njezine stvarnosti, gdje ćete čuti ponešto i o Zagorkinim manje poznatim romanima, onima suvremene tematike u kojima vrlo otvoreno, vješto i kritično opisuje svoje vlastito doba.

Prijave za šetnju su obavezne jer je broj osoba ograničen! Tada ćete saznati i lokaciju. Prijave na mail: zagorka@zenstud.hr ili broj telefona 098 433 121. Kontakt osoba je Ana Zbiljski.

– Marija Juric Zagorka - Hrvatski velikani 2 - R.Knjaz –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –