Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.09.2020.

Predavanje Martine Piškor 'Kako su živjeli Zagorkini likovi? Svakodnevica u 18. stoljeću u odabranim Zagorkinim romanima'
Održava se
30.09.2020. u 19h

Predavanje Martine PiškorKako su živjeli Zagorkini likovi? Svakodnevica u 18. stoljeću u odabranim Zagorkinim romanima“ održat će se u srijedu 30. rujna u 19 sati u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (Dolac 8).

O pisanju svojih povijesnih romana Zagorka je jednom izjavila: „Ja moram biti 'garederobierka' i 'frizerka', moram svoje likove obući, češljati. Moram biti i 'rekviziter' koji uredjuje stanove svojim osobama i pružati im rekvizite – kao pravi redatelj imam poviest kostima, oko dvije hiljade slika za sva stoljeća i po tim slikama za svaku priliku odaberem svojim osobama posebnu garderobu.“ (ulomak iz novinskog članka „Predavanje gđe Zagorke: Kako nastaju njezini romani“, Nova Hrvatska, IV/1944., broj 269, 14. str.)

U svojim romanima, osim što kritički progovara o političkim pitanjima, Zagorka pomno opisuje i svakodnevicu svojih protagonista. Ovo predavanje usredotočit će se na tri Zagorkina romana – Kći Lotršćaka, Gričku vješticu i Republikance te u njima iscrpno opisanu svakodnevicu u 18. stoljeću u središnjoj Hrvatskoj. Tko su bili njezini junaci i junakinje? U kakvim su uvjetima živjeli, kako su se prehranjivali, odijevali? Kako su provodili svoje slobodno vrijeme? Na koji je način onodobni društvenopolitički poredak i svjetonazor oblikovao život pojedinaca i različitih društvenih grupa s obzirom na stalež i rod? Posebna pozornost posvetit će se i instituciji braka u 18. stoljeću, koja je u Zagorkinim romanima često predstavljala svojevrsnu mizanscenu za odigravanje kako svakodnevnih, tako i političkih događanja koja su oblikovala povijest.

Prijave su obavezne zbog ograničenog broja mjesta! 
Svoje mjesto možete rezervirati na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121 (kontakt osoba: Ana Zbiljski)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –