Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.06.2021.

Predavanje Vesne Barilar 'Zagorkine Zlice od Opaka – kakvu nam priču pričaju njezine mračne ženske figure'
Održava se
23.06.2021. u 19h

Predavanje Vesne Barilar „Zagorkine Zlice od Opaka – kakvu nam priču pričaju njezine mračne ženske figure“ održat će se putem Zoom platforme u srijedu, 23. lipnja 2021. u 19 sati.

Marija Jurić Zagorka autorica je koja se višestruko služi narativnim konvencijama povijesne romanse kako bi privukla čitateljice i čitatelje ljubavno-avanturističkim zapletima, uplećući u narativno tkivo romana ženske strategije rodnog otpora patrijarhalnom sustavu. I kada pomislimo na nositeljice otpora društvenim konvencijama i nametnutim ulogama u njezinim romanima, obično se prvo sjetimo pozitivki.

Međutim, Zagorka je stvorila brojne ženske likove mračnih osobnosti koje se također opiru patrijarhalnim kulturnim definicijama ženstva. Upravo je njihovo postojanje u mnogim romanima ključno za razvoj naracije tih romana, a svojim prkosnim osobnostima i nesputanim djelovanjem (in)direktno svjedoče svoj otpor. Izlaganje je zamišljeno upravo kao razgovor o njima.

Broj mjesta je ograničen!
Svoje mjesto rezervirajte na mail zagorka@zenstud.hr. Predavanje će se održati putem Zoom platforme, te će poveznica i upute za korištenje platforme biti naknadno poslane prijavljenima!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –