Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.11.2021.

15. Dani Marije Jurić Zagorke
Održava se
23.-28.11.2021.

''Cvijet za riječ'' – Ponesi cvijet za našu Zagorku naziv je programa kojim u utorak 23. studenog počinju 15. Dani Marije Jurić Zagorke. Povodom obljetnice njene smrti, Dani se otvaraju okupljanjem pored kipa omiljene spisateljice u Tkalčićevoj ulici. "Zagorka je ispunila našu maštu a mi vas pozivamo da ispunite buket cvijeća namijenjen njoj. Ponesite jedan cvjetić ili lijepu misao i pomozite nam kreirati zajednički znak pažnje za ovu damu". Osim Zagorkina kipa i njene vječne prisutnosti, kroz program će vas voditi kostimirani ženski lik, nalik onima koji su šetali stranicama njenih romana.

Okupljanje će započeti u 18 sati ispred kipa. Uz kratku prezentaciju na mjestu okupljanja, zainteresirani će prošetati gradom i prisjetiti se nekih scena koje je Zagorka tako živopisno opisala u svojim romanima. Predviđeno trajanje programa je sat vremena.

Predavanje: Zašto se ženu pretvara u čudovište?

U srijedu 24. studenog 2021. u 19 sati organizirano je predavanje Martine Findrik pod naslovom ''Zašto se ženu pretvara u čudovište?''.

Od antičkih mitova do progona vještica povijest je prepuna primjera u kojima određeni tip žene pretvaraju u čudovište ili neku sablasnu figuru. U ovim pretvorbama pojedinke nestaju i izranjaju ''čudovišta'', najčešće oličenje strahova pojedinog društva. Pregledavajući stare legende, mitove, povijesne zapise i književna djela ili romane poput Zagorkine ''Gričke vještice'', opaženo je kako se neki motivi u ovoj ''pretvorbi'' ponavljaju. Može se zamijetiti da ovu preobrazbu obične žene u prijetnju, prate određene okolnosti ili karakteristike optužene. Što je bilo zajedničko Meduzama, vješticama, mračnim božicama i običnim ženama? Predavanjem uvodi u skrovite dijelove ljudske podsvijesti i razotkriva potrebu da se nevidljiva prijetnja i strah manifestira u ''ženskom čudovištu''.

Predavanje se održava putem Zoom platforme. Svi zainteresirani za slušanje izlaganja mogu se prijaviti na mail martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 099 697 0072. Kontakt osoba je Martina Findrik.

Otvorena vrata Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke

U četvrtak, 25. studenog 2021. od 11 do 19 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke. Memorijalni stan bit će otvoren za javnost i u nedjelju, 28.11. od 11 do 19 sati. Maske su obavezne, a dezinfekcijska će sredstva biti dostupna na ulazu.

Iz Zagorkinog pera

U četvrtak, 25. studenog u 19 sati odvija se edukativno-kostimirana šetnja „Iz Zagorkinog pera“. Već više od stoljeća Zagorkina ''Grička vještica'' budi našu maštu, tjera nas da sanjamo o vratolomnim pustolovinama i ljubavima većima od života. Na stranicama Zagorkinih djela duh starog Zagreba oživljava na poseban način. U ovoj šetnji oživljavaju se trenuci u kojima je Zagorka stvarala svoje najpoznatije djelo i povijesne osobe koje su je inspirirale. 

Svoj dolazak možete najaviti na mail martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 099 697 0072. Tada ćete saznati mjesto sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. Kontakt osoba je Martina Findrik.

Obrazovanje i rod: od emancipacije do komodifikacije

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 26. i 27. studenog održat će se znanstveno-književni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Obrazovanje i rod: od emancipacije do komodifikacije“. U humanističkim i društvenim znanostima obrazovanje trajno zaokuplja istraživačke i teorijske interese. Usijanost rasprava oko obrazovnih programa i njihovih reformi naznaka je centralnosti uloge obrazovanja u stvaranju, održavanju i legitimaciji poretka. Povijesni put prema punopravnom građanstvu za žene, obespravljene i marginalizirane skupine vodio je kroz osvajanje polja obrazovanja i stjecanja uvjeta za intelektualni rad na ravnopravnim temeljima. Od postizanja različitih razina pismenosti i pristupa visokom obrazovanju, preko narodnom prosvjetom oblikovane „žene novog tipa“, vodio je do oblikovanja kritičkog znanja o ženama i sebi koje bi nadrastalo reprodukciju androcentričnih i klasno utemeljenih znanja. 

U Zagorkinoj životnoj priči i novinarsko-književnom opusu obrazovanje zauzima ključno mjesto. U svojim je djelima Zagorka obrazovanje prikazala kao područje rodne i klasne borbe u kojem biti „dobrom učenicom“ nije jednostavno posljedica truda i rada, već i pitanje privilegija, resursa i (ne)dostupnosti. U suvremenom kontekstu, skup se bavi analizom strategija i tehnika poučavanja za rodnu ravnopravnost, iskustava projektne nastave, suradničkog učenja i postizanja odgojnih ishoda za aktivno građanstvo i izgradnju društva ravnopravnih i slobodnih s razbijanjem klasnih i inih nejednakosti. U centru zanimanja su i kritički osvrti na aktualnu situaciju koja je razotkrila neuralgične točke suvremenih obrazovnih sustava i paradigmi stjecanja znanja. Izvanredno vrijeme pandemijske ugroze koronavirusom stubokom je promijenilo sve segmente našeg života, njegovu socijalnu i kulturnu, kognitivnu i emocionalnu potku, a posebice je poremetilo odnos prema znanju, znanosti i znanstvenim istinama. 

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnji skup će se održati putem Zoom platforme. Svi zainteresirani za slušanje izlaganja mogu se prijaviti na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121. Kontakt osoba je Ana Zbiljski.

Zagorkinim tragom kroz Zagreb

U nedjelju 28. studenog 2021. održat će se i tradicionalna šetnja “Zagorkinim tragom kroz Zagreb” s početkom u 11 sati, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec. Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću, Trg bana Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava.


Organizira: Centar za ženske studije 
Program se održava uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –