Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 02.12.2005.

Predstavljanje antologije češke kratke priče
Održava se
05.12.2005.

U ponedjeljak, 5. prosinca u 19 sati, u prostoru Profil Megastorea, Bogovićeva 7, Zagreb, održati će se predstavljenje knjige "Baršunaste priče : Antologija češke kratke priče" koju su uredili Jiøí Hrabal i Petar Vuković.

Antologija donosi izbor iz češke kratke proze zadnjeg desetljeća XX. stoljeća i sam početak XXI. stoljeća. Devetnaest pripovjedaka vrlo različitih poetika predstavljaju različite generacije i svjetonazore suvremene češke prozne produkcije.

Knjigu će predstaviti Michal Ajvaz, Jan Balabán, Jiøí Hrabal, Petar Vuković i Ivica Prtenjača.

Jiøí Hrabal predaje teoriju književnosti i povijest estetike na Filozofskom fakultetu u Olomoucu. Bavi se naratologijom, češkim strukturalizmom i fenomenologijom, te teorijom interpretacije teksta. Objavljuje u stručnim časopisima i novinama, uredio je nekoliko stručnih i beletrističkih knjiga i zbornika. Sa suprugom Brankom Čačković prevodi suvremen hrvatske piscei pjesnike, a od 2004. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gostujući je lektor za češki jezik.

Petar Vuković diplomirao je kroatistiku, opću lingvistiku i slavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je znanstveni novak na katedri za češki jezik i književnost. Bavi se sintaksom, jezičnom kulturom i fenomenom kulturnog pamćenja.

Profilova biblioteka "Profil - Živi jezici" nastavak je hvaljenog projekta antologije europske kratke priče (urednik Roman Simić Bodrožić) unutar kojeg je do danas objavljeno 14 antologija i predstavljeno više od 200 suvremenih europskih prozaika.

– Povezani sadržaj –

Najava • 07.06.2006.

Rječnik slučajnosti

– Pretraži sve članke –