Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.03.2016.

Predstavljanje autora i pjesničke edicije Najbolja iz Pančeva u Rijeci
Održava se
05.03.2016. u 19h

VAŽNO: Večerašnje predstavljanje otkazuje se zbog bolesti sudionika!

seU Book Caffeu Dnevni boravak u Rijeci predstavit će se pančevački autori Jasmina Topić, Dejan Čančarević, Čarna Popović i Edicija Najbolja, koja izlazi u okviru Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Predstavljanje je dio kontinuirane suradnje riječkih književnih skupina i ove zanimljive pančevačke edicije.

Pjesničkih edicija i prilika da pjesnici objavljuju sve je manje, što ne znači da nema dobrih i odličnih pjesničkih glasova. Upravo je zato Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva pokrenulo je novu ediciju suvremene poezije, nazvanu jednostavno ,,Najbolja". Cilj je da svake godine bude objavljeno barem pet naslova domaćih autora. Osim toga, Edicija Najbolja ide pod sloganom: Nove boje poezije! – i u smislu dizajnerskog rješenja, unošenjem veselih boja u kontrastu s crno-bijelim fotografijama autora.

Posjetitelji će dobiti priliku osvojiti primjerke knjiga iz Edicije Najbolja, a iste večeri i poslušati muziku sastava Transeen čiji je član gostujući autor, Dejan Čančarević. Predstavljanje će moderirati Milan Zagorac.

U Rijeci će se predstaviti:

Jasmina Topić (1977) piše poeziju, prozu, književne prikaze, kolumne i eseje. Objavila je pet pjesničkih knjiga: "Suncokreti. Skica za dan" (1997), "Pansion. Metamorfoze" (2002), "Romantizam" (2005), "Tiha obnova leta" (2007) i "Dok neko šapuće naša imena" (2012). Pjesme su joj prevođene na slovenski, engleski, njemački, danski, portugalski, poljski, španjolski i ruski jezik. Dobitnica je nekoliko književnih stipendija: Kultur Kontakt (Austrija, 2008), Kamov (Hrvatska, 2012), Tirana in Between (Albanija, 2013), RONDO (Austrija, 2014) i Create in residence (Švedska, 2014). Uređuje Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije "Rukopisi". Dobitnica je nagrada "Matićev šal" i "Duškovićeva zvona". Pjesme su joj zastupljene u nekoliko izbora suvremene srpske poezije.


Dejan Čančarević (1975) piše poeziju i prozu. Objavio je zbirke pjesama: "Gravitacija" (2005), "1871 [narativnost.patriotizam]" (2007), "Svakodnevlje" (2009) i "Stomalih pesama" (2012). Bavi se poetskim izvođenjem i novinarstvom, a vodi i blog insomnija.blogspot.com/. Svira u bendu Transeen. Dobitnik je rezidencijalnih programa u Splitu (Udruga Kurs) i Kultur Kontakta (Beč, Austrija). Ove godine gostovat će kao pisac u programu "Tirana in Between" u Albaniji.


Čarna Popović (1989) objavila je tri knjige poezije i jednu knjigu aforizama. Prvu knjigu "Autokanibalizam" u Matici srpskoj 2010, knjigu statusa "Za lajk, ne za ignor, ja sam rođena" 2011, a "Belo blato" 2012. godine. Apsolvent je književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu te kourednica Zbornika poezije i kratke proze mladih s prostora ex-YU "Rukopisi". Četvrta knjiga poezije "Ostrvo s vlagom" objavljena je dvojezično, na srpskom i rumunjskom. Bavi se također i fotografijom.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –