Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.02.2016.

Predstavljanje Djela Josipa Kosora
Održava se
18.02.2016. u 13h

U zagrebačkoj nakladničkoj kući Ex libris realiziran je projekt tiskanja "Djela Josipa Kosora" u 12 svezaka, u kojemu su, uz poznata, prvi put biti objavljena i manje poznata ili dosada netiskana djela.

Predstavljanje Kosovih Djela održat će se u četvrtak 18. veljače u foyeru HNK u Zagrebu, povodom premijere dramske predstave "Žena" Josipa Kosora koja će biti izvedena 4. ožujka u režiji Paola Magellija.

U predstavljanju, koje će moderirati ravnatelj Drame Ivica Buljan, sudjelovat će urednik izdanja, akademik Dubravko Jelčić, intendantica Dubravka Vrgoč, akademik Viktor Žmegač, akademik Boris Senker i Ivica Matičević.
 

Uz Milana Begovića i Ivu Vojnovića, Kosor je najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski dramatičar u inozemstvu u prvoj polovici prošloga stoljeća. Posljednje njegovo djelo uprizoreno u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu bio je "Požar strasti" 1934. u režiji Branka Gavelle.

Josip Kosor je već jednom od svojih prvih drama "Požarom strasti", privukao pozornost intelektualaca europskoga kruga. Poznati austrijski pisac Stefan Zweig pomagao mu je u realizaciji državne potpore austrijske vlade i to je bio početak Kosorovih lutanja na kojima će susretati i prijateljevati s velikim umjetnicima svojega doba poput Maksima Gorkoga ili Konstantina Stanislavskoga. Živio je u Beču i Münchenu, putovao Rusijom, boravio u Londonu, Parizu i Beogradu, a od 1938. sve do smrti 1961. najviše je boravio u Dubrovniku. Čak je dva puta bio  nominiran za Nobelovu nagradu za književnost.

U svojim dramama Josip Kosor, vođen naturalističkim impulsima, izlazi iz realističkih okvira, portretirajući unutrašnjost situacija i likova kojima upravljaju podsvijest, nagoni i strasti, birajući psihološku i socijalnu tematiku, buntovno i bunovno istražujući krajnosti ljudskih emocija i postupaka. Njegov dramski opus obiluje fantazmagorijama, brutalnošću, neobuzdanim i razuzdanim prizorima na granici ludila, a sve to  Kosora označava kao autentičnoga hrvatskog ekspresionista koji tek čeka na svoje opravdano i ponovno scensko istraživanje.

Nakon gotovo stoljeća zatišja od Kosorovih oluja, redatelj Paolo Magelli današnjoj publici otkrit će kazališni potencijal istinskoga ekspresionizma i upoznati nove generacije  s tim danas pomalo zaboravljenim piscem.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –