Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.03.2023.

Predstavljanje knjige 'Djevojka u gradu' Dubravke Zima
Održava se
09.03.2023. u 18h

Predstavljanje knjige “Djevojka u graduDubravke Zima (Naklada Ljevak. 2022) održat će se u četvrtak 9. ožujka, s početkom u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).
  
O knjizi će razgovarati Iskra Iveljić i Marijana Hameršak, urednik Nenad Rizvanović te autorica Dubravka Zima.

U knjizi “Djevojka u gradu” gradskom se djevojaštvu u drugoj polovici 19. stoljeća pristupa metodologijom povijesti djetinjstva i mladenaštva, prikazujući imagološke strukture o djevojkama, kao i materijalne, historiografski provjerljive tragove života gradskih djevojaka u 19. stoljeću. Podrobnije se istražuje nekoliko karakterističnih aspekata djevojačke gradske svakodnevice, uzimajući u obzir različita iskustva i životne okolnosti djevojaka iz različitih društvenih slojeva i klasa. Posebna su poglavlja posvećena djevojačkom obrazovanju, odnosu djevojaka i prostora, tjelesnosti djevojaka, djevojačkoj društvenosti i kulturnim praksama te djevojačkoj afektivnosti, odnosno ljubavima i zaljubljenostima.
 
Riječ je o knjizi koja kroz niz interdisciplinarnih pristupa i raznolikih vizura obrađuje velik broj tema vezanih uz povijest djevojaštva, te donosi nove spoznaje i ukazuje na višeslojnost povijesti djevojaštva u Hrvatskoj u 19. stoljeću. Knjiga o povijesti djevojaštva na inovativan način hrvatskoj humanističkoj i društvenoj znanstvenoj zajednici približava recentne teorijske koncepcije aktualne svjetske kulturne povijesti. – Dinko Župan

Dubravka Zima

Djevojka u gradu : Djevojaštvo u 19. stoljeću

  • Naklada Ljevak 10/2022.
  • 304 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556031

U knjizi se gradskom djevojaštvu u drugoj polovici 19. stoljeća pristupa metodologijom povijesti djetinjstva i mladenaštva, prikazujući imagološke strukture o djevojkama, kao i materijalne, historiografski provjerljive tragove života gradskih djevojaka u 19. stoljeću. Posebna su poglavlja posvećena djevojačkom obrazovanju, odnosu djevojaka i prostora, tjelesnosti djevojaka, djevojačkoj društvenosti i kulturnim praksama.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –