Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 22.01.2019.

Predstavljanje knjige Douglasa Murraya 'Čudna smrt Europe'
Održava se
23.01.2019. u 19h

U srijedu, 23. siječnja 2019. u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige Douglasa Murrayja “Čudna smrt Europe: Imigracija – Identitet – Islam”.

Knjigu će predstaviti Anđelko Milardović, Nino Raspudić i Božo Skoko.


Murray sugerira čitateljima stav da se zapadne elite uvijek bave reakcijom na krizu, a ne samom krizom. Tako je, na primjer, problem što se glasači okreću radikalnoj desnici, a ne što tradicionalne stranke desetljećima zagovaraju politiku kojoj se narod vidno protivi. Jedna od Murrayovih najvećih vrlina jest isticanje da migranti nisu homogena skupina koja bi se mogla klasificirati u svrhu određivanja etikete dobra ili zla.

Europa Douglasa Murraya kontinent je koji čini društvo koje je vrijednosti kršćanstva i prosvjetiteljstva zamijenilo materijalizmom, društvo čiji se najveći pesimisti iz prošlosti danas ne mogu nazvati prorocima samo zato što nisu bili dovoljno pesimistični.

Političari su, razapeti između milosti za strance i dužnosti prema vlastitom narodu, odabrali prvu opciju. Naravno, ističe Murray, lako je biti milostiv kada posljedice te milosti trpi netko drugi.

Filip Marković

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –