Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.12.2014.

Predstavljanje knjige Jasena Boke 'Za Aleksandrom Velikim u srce Azije'
Održava se
04.12.2014.

Predstavljanje nove knjige Jasena Boke "Za Aleksandrom Velikim u srce Azije" (Profil, 2014) održat će se u četvrtak 4. prosinca u 18 sati u knjižari APM Megastore u Zagrebu (Bogovićeva 7).

O knjizi će s autorom razgovarati urednica knjige Ivana Žderić i voditelj odnosa s javnošću Tomislav Cvitković.

Nakon hvaljenih i uspješnih putopisa "Na putu svile" i "Tragovima Odiseja" (nagrada Kiklop 2012. za najbolju publicističku knjigu godine) Jasen Boko uputio se još jednom na tematsko putovanje u Aziju, u potragu za Aleksandrom Velikim. Iako je Aleksandar na svoj pohod u osvajanje svijeta krenuo iz Pele, glavnog grada nekadašnjeg Makedonskog Kraljevsva koja se danas nalazi na sjeveru Grčke, Boko je odlučio krenuti iz Skoplja, glavnog grada Makedonije, zemlje koju Grci ne priznaju.

On putuje kroz povijest i sadašnjost, promatra kako žive obični ljudi, pokušava otkriti njihov pravi mentalitet i proniknuti u nepoznate slojeve prostora koje je globalizacija učinila prividno poznatima. Kako je globalizacija izgledala nekad i zašto bi se Aleksandra moglo definirati kao prvog svjetskog globalizatora, koliko su slične kulture Europe i Azije, kako se predrasude putovanjima ukidaju, neke su od tema u ovoj knjizi.

Prolazeći kroz mjesta i prostore kojima je prije više od 2300 godina prošao taj najveći vojskovođa, autor pokušava shvatiti kakva se osoba krije iza mita, je li doista bio tašti megaloman, što ga je tjeralo da ide dalje te kakvo je sjećanje na njega u tom prostoru gdje mitovi još žive.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –