Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.02.2020.

Predstavljanje knjige 'Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća' Ive Goldsteina
Održava se
04.03.2020. u 19:30h

Predstavljanje knjige "Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća", povjesničara dr. Ive Goldsteina (Profil, 2019.), održat će se u srijedu 4. ožujka s poečetkom u 19.30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5). 

Osim autora, o knjizi će govoriti povjesničar Goran Hutinec i Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, posebni izaslanik generalnog tajnika UN-a te savjetnik bivših hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića

Od kada se Hrvatska osamostalila u javnosti vode se žučne rasprave o nekim od najvažnijih događaja njene recentne povijesti i o ličnostima koje su tu povijest stvarale. Oko tih događaja i tih ličnosti društvo se žestoko podijelilo, o njima se iznose sasvim oprečne ocjene i mišljenja, a to je potaklo istaknutog hrvatskog povjesničara Ivu Goldsteina da napiše knjigu u kojoj je argumentirano objasnio što je o tim događajima i ličnostima povijesna istina, a što su lažni mitovi i podmetnute interpretacije.

Između ostaloga Goldstein u knjizi odgovara na pitanja jesu li se, kad je 1918. Hrvatska ušla u Jugoslaviju, Hrvati ponijeli kao "guske u magli", je li Jugoslavija za Hrvatsku bila tamnica naroda ili idealan državni okvir, kada je počeo partizanski ustanak u Hrvatskoj – 22. lipnja ili 27. srpnja 1941., jesu li Bleiburg i križni put bili zaslužena kazna ili zločinački pokolj, je li Jasenovac bio samo radni logor ili je bio i logor smrti, je li Tito radio za Hrvate ili protiv njih, je li Herceg-Bosna zaštitila ili upropastila Hrvate u Bosni i Hercegovini, je li Franjo Tuđman otac domovine ili samo otac ovakve Hrvatske?

Kroz odgovore na ta i slična pitanja, Goldstein analizira najintrigantnije teme koje izazivaju te javne rasprave i nastoji objasniti tijek moderne hrvatske povijesti.

Ivo Goldstein

Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća

  • Profil 11/2019.
  • 268 str., meki uvez
  • ISBN 9789533137186
  • Cijena 119.00 kn

Od kada se Hrvatska osamostalila u javnosti vode se žučne rasprave o nekim od najvažnijih događaja njene recentne povijesti i o ličnostima koje su tu povijest stvarale. U knjizi 'Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća' Ivo Goldstein analizirajući najintrigantnije teme koje izazivaju te javne rasprave, iznosi svoje argumente o tome što je o tim događajima i ličnostima povijesna istina, a što su lažni mitovi i podmetnute interpretacije.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –