Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.01.2023.

Predstavljanje knjige 'Kritika političkog uma' Zlatka Kramarića
Održava se
20.03.2023. u 17h

Predstavljanje knjige „Kritika političkog umaZlatka Kramarića (Naklada Ljevak, 2022.) održat će se u ponedjeljak 20. ožujka s početkom u 17 sati u prostoru HKD Napredak – Napretkov kulturni centar (Bogovićeva 1, Zagreb).
  
O knjizi će razgovarati Ivana Petrović, Ivica Šola te autor Zlatko Kramarić, a razgovor će moderirati Vanda Babić Galić
  
„Kritika političkog uma“ svojevrsni je kritički dnevnik istaknutih kulturno političkih toposa suvremene hrvatske povijesti, a Zlatko Kramarić osoba koja politiku razumije iznutra i koja je u najtežim vremenima obnašala iznimno odgovorne funkcije. U samome uvodu autor pojašnjava da je u djelu „riječ o političko/teorijskoj poetici koja inzistira na svakodnevnom bilježenju i kritičkom komentiranju recentnih političkih, kulturnih i inih procesa, prije svega, u hrvatskom društvu“. Svi ti procesi uglavnom su dio tzv. slabe povijesti, ali mi smo i dalje uvjereni da se u tim, naizgled nevažnim i često nepovezanim sitnicama krije velika većina odgovora na mnoga naša otvorena političko-historijska pitanja.

Iz knjige: 

"Ako se i jedan P. Sloterdijk usudio parafrazirati naslove knjiga velikog i neponovljivog I. Kanta, pa je napisao kritiku ciničnog uma, onda nema razloga da si i mi ne dopustimo jedan takav luksuz da hrvatskoj političkoj i inoj javnosti ponudimo našu kritiku postojećih političkih strategija, koje o sebi vole misliti da su, između ostaloga, i umne! I prošlo je više od trideset godina od pada Berlinskog zida, od početka naše tranzicije, rata, a da se gotovo ništa nije promijenilo. Svaki kritičniji pokušaj suočavanja s tamnim stranama naših prošlosti unaprijed se proglašava revizionizmom. Mora se priznati da su „čuvari jugoslavenskog narativa“ vrlo uporni u obrani svojih vrijednosti, počevši od lika i djela JBT, preko narodnooslobodilačke borbe, sve do politike nesvrstanosti, ideja samoupravljanja, neobičnog poimanja pravne/partijske države, trodiobe vlasti, neovisnosti institucija, uloge medija, odnosa prema civilnom društvu itd. No, za razliku od tih čuvara/branitelja, mi smo ipak skloniji onima koji misle da „mi nismo osuđeni na zlo, ništa više ni na dobro, jer možemo, najveći dio vremena, mijenjati sami sebe, individualno ili kolektivno, promišljati svoja djela, preispitivati, popravljati ih“ (C. Castoriadias), te upravo u tom kontekstu na iznimnoj važnosti dobiva i naš izbor – pojedinačni i zajednički – izbor cilja, puta i sredstava da se napokon izbavimo iz nedavne spirale nasilja. To bi bila prilika da jednom zauvijek demokratske, evolutivne političke strategije pretpostavimo populističkima, revolucionarnima, jasnu refleksiju o prirodi socijalne i političke dinamike društva maglovitim političko-pseudointelektualnim subverzijama/dekonstrukcijama nečega što još i nije konstruirano!"

Zlatko Kramarić

Kritika političkog uma

  • Naklada Ljevak 01/2022.
  • 240 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554532

U samome uvodu knjige 'Kritika političkog uma' autor pojašnjava da je u djelu 'riječ o političko/teorijskoj poetici koja inzistira na svakodnevnom bilježenju i kritičkom komentiranju recentnih političkih, kulturnih i inih procesa, prije svega u hrvatskom društvu'. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –