Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.12.2018.

Predstavljanje Knjige o jugu Jurice Pavičića
Održava se
14.12.2018. u 19:30h

Predstavljanje nove knjige Jurice Pavičića "Knjiga o jugu" (Profil, 2018) održat će se u petak, 14. prosinca s početkom u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Uz autora na promociji će govoriti sociolingvist Ivo Žanić i urednica knjige Adriana Piteša

"Knjiga o jugu" Jurice Pavičića, našeg ponajboljeg kroničara i kritičara mediteranskog juga, nije priča o mitskoj utopiji gdje se živi vječno, neopterećeno ljeto. U nizu sjajnih eseja kojima tematizira hrvatski, srednjoeuropski i sveeuropski jug, odnosno Dalmaciju, Jadran i Mediteran, Pavičić se bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, prostorom ubrzane gentrifikacije i industrijski opustošenim prostorom, isključenim iz napretka i osuđenim na stalne početke iznova.

Možda i najintimnija knjiga koju je Pavičić dosad objavio, "Knjiga o jugu" donosi i nekoliko autobiografskih eseja u kojima autor propituje kako su ideologije i kolektivna povijest 20. stoljeća oblikovale sudbine njega i njegovih predaka.

Jurica Pavičić

Knjiga o jugu

  • Profil 11/2018.
  • 296 str., meki uvez
  • ISBN 9789533136660
  • Cijena 99.00 kn

'Knjiga o jugu' zbirka je eseja Jurice Pavičića o hrvatskom Jugu (Dalmaciji), srednjoeuropskom Jugu (Jadranu) te sveeuropskom Jugu (Mediteranu). Nastojeći izbjeći stereotipne turističke slike, autor se bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, osuđenim na stalne nove početke.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –