Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 03.02.2006.

Predstavljanje knjige “Otvorena pisma” i razgovor s Predragom Matvejevićem
Održava se
06.02.2006.

Izdavačka kuća V.B.Z. upravo je objavila knjigu Predraga Matvejevića Otvorena pisma : Moralne vježbe. Radi se o pretisku originalnog izdanja koje se pojavljuje prvi put nakon dvadeset godina od kada je 1986. godine knjiga objavljena u "posebnim okolnostima" u vlastitoj nakladi. U to vrijeme Predrag Matvejević je nizom otvorenih pisama reagirao u obranu pisaca i intelektualaca u tadašnjoj Jugoslaviji, bez obzira na njihovu političku ili idejnu pripadnost, braneći njihovo pravo na slobodnu riječ. Neka od pisama bila su objavljivana u alternativnim glasilima, a veći je dio objavljen upravo u knjizi "Otvorena pisma : Moralne vježbe".

U predgovoru koji je posebno napisao za ovo izdanje "Otvorenih pisama" Predrag Matvejević naglašava kako je uvijek - u vrijeme "hrvatske šutnje", u svijetu, u emigraciji, "između azila i egzila" - nastojao govoriti istinu i zalagati se za slobodnu riječ. Četverogodišnji proces koji se u Hrvatskoj vodio protiv njega, a nedavno je okončan presudom zagrebačkog suda kojom mu je izrečena kazna od "pet mjeseci zatvora" i "kušnja od dvije godine", donijeta je na temelju članka "Naši talibani", a Matvejević u istom predgovoru ističe da je i dotični članak zapravo jedna vrsta njegova otvorenog pisma.

Izdavačka kuća V.B.Z. najavljuje predstavljanje knjige "Otvorena pisma : Moralne vježbe" i diskusiju s Predragom Matvejevićem i njegovim gostima koja će se održati u ponedjeljak, 6. veljače 2006. godine s početkom u 19 sati u Novinarskom domu, velika dvorana na I. katu, Perkovčeva 2 u Zagrebu.

Uz Predraga Matvejevića na promociji sudjeluju Zoran Pusić, predsjednik "Građanskog odbora za ljudska prava", Inoslav Bešker, novinar, te Nenad Rizvanović, urednik knjige.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –