Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.01.2023.

Predstavljanje knjige 'Schmarrn' Laure Marchig
Održava se
16.01.2023. u 19h

Predstavljanje „obiteljske kuharice“ Laure Marchig pod naslovom „Schmarrn“, održat će se u ponedjeljak 16. siječnja s početkom u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

O knjizi će govoriti dr. sc. Sanja Roić, pjesnikinja i književnica Darija Žilić, autorica knjige Laura Marchig, dok će odlomke iz knjige čitati glumica Dunja Sepčić.

Bit će prikazani i isječci autorskog filma Laure Marchig „Glazba spaja/Moj svijet na tanjuru“, koji je usko povezan s ovom knjigom.

„Schmarrn“ je opisan kao začudna knjiga, koju se može promatrati i kao roman, ali i kao poeziju granice ili kulturalnih dodira, pisana na talijanskom, fijumanskom i prevedena na hrvatski jezik. „Nadaje se u različitim konceptualnim slojevima, na različitim idiomima. Ova je knjiga i dnevnik i dijalog, osobni i javni, jednog zajedništva. Ujedno je i kuharica, jer je i sam schmarrn začudno jelo koje nastaje kada palačinka ne uspije. No kroz tu kuharicu priča se o jednoj obiteljskoj povijesti, koja je ujedno i kolektivna. Na predstavljanju na Međunarodnom sajmu knjige u Puli, autorica je kao glavnu potku knjige istaknula pojam slobode, obranu principa demokracije i slobodnog razmišljanja.“ (Kim Cuculić, Novi List)

Knjiga je objavljena u izdanju Fedra art projekta, uz financijsku potporu Odjela za kulturu Grada Rijeke te uz potporu Vijeća talijanske nacionalne manjine za Grad Rijeku i Zajednice Talijana Rijeka, i u suradnji s Udrugom Slobodna Država Rijeka te Hrvatskim P.E.N. centrom. Autorica prijevoda je Lorena Monica Kmet.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –