Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.10.2015.

Predstavljanje knjige 'Židovi i riječi' Amosa Oza i Fanie Oz Salzberger
Održava se
20.10.2015. u 19h

Svetost knjige među abrahamovskim religijama potječe od judaizma. Židovi se često nazivaju "narodom Knjige". U svom eseju Židovi i riječi Amos Oz i njegova kći Fania Oz-Salzberger navode kako taj naziv dolazi iz Kur'ana i odnosi se na religije koje se temelje na Bibliji; judaizam, kršćanstvo, te islam koji proizlazi iz prethodne dvije vjere. Romanopisac Oz i povjesničarka Oz-Salzerberg u Židovima i riječima ne tematiziraju status knjige kod kršćana i muslimana, niti što se toga tiče knjigu kao simbol međuvjerske ili među civilizacijske netrpeljivosti. Njihovo polazište jest utjecaj knjige na kulturu Židova.

Ono što u bitnome određuje židovsku kulturu i civilizaciju jest generacijsko prenošenje pisane baštine. Oz i Oz ne vide biološko porijeklo koje bi potjecalo od galilejskih Židova rimskog doba. Međutim neko porijeklo postoji, i ono je "načinjeno od riječi". (Dragan Jurak)

Predstavljanje knjige Židovi i riječi (Fraktura, 2015) održat će se u utorak 20. listopada u 19 sati u Židovskoj općini u Zagrebu (Palmotićeva ulica br. 16).

Na predstavljanju će govoriti povjesničar Boris Havel, prevoditelj knjige Marko Gregorić i glavni urednik nakladničke kuće Fraktura, Seid Serdarević.

Ulomke iz knjige čitat će Vlatka Bjegović.

Amos Oz Fania Oz-Salzberger

Židovi i riječi

  • Prijevod: Marko Gregorić
  • Fraktura 06/2015.
  • 272 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532666335
  • Cijena 149.00 kn

Romanopisac Amos Oz i povjesničarka Fania Oz-Salzberger putuju s jednoga kraja židovske povijesti na drugi pokušavajući objasniti esencijalni odnos Židova i riječi. U mješavini pripovijedanja i učenjaštva, razgovora i prepirke otac i kći pričaju priče koje stoje u pozadini najtrajnijih imena, uzrečica, debata, tekstova i dosjetki judaizma.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –