Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.03.2011.

Amos Oz u Zagrebu na tribini Razotkrivanje
Održava se
17.03.2011.

Jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca, Izraelac Amos Oz, u četvrtak 17. ožujka 2011. u 19 sati, predstavit će se svojoj zagrebačkoj publici, a dva dana kasnije, točnije u subotu, 19. ožujka, u Knjižari Vuković & Runjić potpisivat će svoje knjiige i družiti se s publikom.

O romanima, mirovnom angažmanu i drugim temama s Amosom Ozom, na tribini Razotkrivanje u Kinu Europa, uz simultani prijevod, razgovarat će voditelj Tribine, Srećko Horvat.

19. ožujka u 11:00 sati u Knjižari Vuković & Runjić (Teslina 16, Zagreb) Amos Oz će potpisivati svoje knjige i družiti se publikom.

Povodom Ozova gostovanja u izdanju Frakture iz tiska izlazi njegov kratki roman „Iznenada u dubini šume“, inspiriran bajkama koje je Ozu kao dječaku pripovijedala majka.

Amos Oz jedan je od najvažnijih suvremenih intelektualaca, njegova djela prevedena su na više od trideset jezika i dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih nagrade Prix Femina, Izraelske nagrade, Frankfurtske mirovne nagrade i Goetheove nagrade. Njegov autobiografski roman „Priča o ljubavi i tmini“ bio je bestseler diljem svijeta, a u Hrvatskoj je doživio tri izdanja.

Do sad su kod nas objavljeni njegovi romani: „Priča o ljubavi i tmini“ (Fraktura, 2009.), „Pantera u podrumu“ (Fraktura, 2010.), „Kako izliječiti fanatika“ (Fraktura, 2006.)


Besplatne ulaznice mogu se podići od 8.3. na blagajni Kina Europa, Varšavska 3.

Više o autoru:

Amos Oz rođen je kao Amos Klausner 4. svibnja 1939. u Jeruzalemu. Odrastao je u Jeruzalemu u Ulici Amos u četvrti Kerem Avraham, u kojoj je smještena radnja najvećeg broja njegovih romana. Ozovi su stavovi izrazito pacifistički u sferi politike i socijalnodemokratski u sferi socijalne ekonomije.

Jedan je od prvih Izraelaca koji je zagovarao rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba nakon Šestodnevnog rata. Učinio je to još 1967. u članku "Zemlja naših predaka" u novinama Davar. Jedan je od utemeljitelja pokreta Peace Now. Njegova prva zbirka priča "Gdje šakali zavijaju" izlazi 1965., a prvi roman "Možda drugdje" 1966. godine.

Do sada je objavio devetnaest romana, među kojima se posebno ističu "Moj Michael", "Planina lošeg savjeta", "Soumchi", "Crna kutija", "Fima", "Pantera u podrumu", "Isto more", autobiografski roman "Priča o ljubavi i tmini" te najnoviji "Rimovanje života i smrti". Objavio je i niz esejističkih knjiga, od kojih valja izdvojiti "U zemlji Izrael", "Izrael", "Palestina i mir" te "Kako izliječiti fanatika". Djela su mu prevedena na više od četrdeset svjetskih jezika.

Redovito objavljuje eseje o politici, književnosti i miru. Pisao je za Davar, Yedioth Ahronoth, New York Review of Books i sve važnije svjetske dnevne novine. Amos Oz dobitnik je niza prestižnih nagrada – Izraelske nagrade za književnost (1998.), Mirovne nagrade njemačkih nakladnika i knjižara (1992.), Goetheove nagrade grada Frankfurta (2005.), francuske nagrade Senders (2004.), Heineove nagrade i mnogih drugih važnih svjetskih nagrada i priznanja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –