Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.01.2019.

Predstavljanje novog, 204. broja časopisa 'Meridijani' koji ove godine slavi 25 godina izlaženja
Održava se
16.01.2019. u 19h

Objavljen je novi, 204. broja časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja Meridijani (za siječanj i veljaču), a bit će predstavljen u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u srijedu, 16. siječnja u 19 sati. Časopis Meridijani ove godine obilježava 25 godina neprekidnog izlaženja.       

Novi broj Meridijana predstavit će glavni urednik i jedan od autora napisa, akademik Dragutin Feletar, autor teme o cunamiju geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac te direktorica Petra Somek i novinar-urednik Hrvoje Dečak

Glavna tema novog, 204. broja Meridijana je rijeka Drava. Pod naslovom „Rijeka na prekretnici“ biolog Goran Šafarek i akademik Dragutin Feletar pitaju se hoće li u budućnosti prevladati interesi za daljnjom gradnjom hidroelektrana na toj rijeci i betonizacijom obale ili će se Dravi pristupiti u skladu sa suvremenim poimanjem rijeka, kako bi se očuvalo njezino prirodno bogatstvo. Dodane su i zanimljivosti poput one kako je Drava 1712. godine „preselila“ Legrad iz Međimurja u Podravinu, zašto nastaju meandri i mrtvice, kako je izgledala dravska splavarska mornarica te može li se i danas u Dravi naći zlato.

O pošasti cunamija, koji je nedavno opet pogodio Indoneziju, piše prof. dr. Tihomir Marjanac na temelju stradanja indonezijskog otoka Sulawesija te tumači mehanizam nastanka tog razornog prirodnog fenomena.

Doc. dr. sc. Nikola Poljak donosi veliku reportažu o japanskoj regiji Kansai, u kojoj je proveo nekoliko tjedana. Pišući o tom kulturnom i povijesnom srcu Japana, autor opisuje prošlost, kulturne spomenike, tradicionalna jela i pića, ali i svakodnevni život.

„Meridijani“ objavljuju i posljednji napis meteorologa Milana Sijerkovića, dugogodišnjeg suradnika časopisa. Tekst govori o tome kako će izgledati svijet bliske budućnosti, zahvaćen klimatskim promjenama.

Središnja točka peruanske planine Vinicunce na 5036 m nadmorske visine (Foto Jurica Galić Juka)

Planina Vinicunca u Peruu puna je šarenih pruga i može se usporediti jedino s raznobojnom planinom Zhangye Danxia u Kini, o kojoj su Meridijani također pisali. Otkrivena je tek prije nekoliko godina, nakon otapanja vječnog snijega. Putopisac Jurica Galić Juka pješice se popeo na Vinicuncu i donio raskošnu reportažu. Isti autor donosi i nevjerojatan opis svakodnevnog spuštanja zastave na granici Indije i Pakistana, koji s obje strane, u ozračju punom napetosti, prate frenetični navijači na tribinama.

„Meridijani“ u novom broju nastavljaju dvije velike rubrike: intervju i prikaz slavne povijesne ličnosti. U razgovoru predstavljaju doc. dr. sc. Mladena Tomorada, povjesničara, egiptologa, istraživača američke povijesti i strastvenog putnika, koji je nedavno u izdanju nakladničke kuće „Meridijani“ objavio knjigu „Slavne žene stare povijesti“, a povijesna osoba o kojoj pišu u nas je manje poznati ruski istraživač Nikolaj Mikluho-Maklaj, čiji se životopis čita poput napetog romana.

U „Meridijanima“ za siječanj može se pročitati i reportaža o berbi i preradi istarskih maslina, čije su ulje još stari Rimljani smatrali najboljim na svijetu, o endemu Sredozemlja – morskoj travi Posidoniji oceanici, ali i još jednom primjeru ekološke devastacije Lijepe naše – „crnom brdu“ otpadne troske u Biljanima Donjim kod Zadra. Tu je i vodič kroz kulturne znamenitosti i druge zanimljivosti Graza, najava ovogodišnjih događanja u Nacionalnom parku Krka te likovni prilog – putni crtački dnevnik Danijela Srdareva iz Venecije.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –