Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.11.2022.

Predstavljanje romana Ante Armaninija 'Don Juan u ratu'
Održava se
22.11.2022. u 20h

Predstavljanje romana Ante Armaninija "Don Juan u ratu" (Durieux, 2022.) održat će se u utorak 22. studenoga u 20 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva ulica 4).

Knjigu će uz autora predstaviti Sibila Petlevski (Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), Josip Brkić i urednik Maroje Višić (Durieux, Libertas međunarodno sveučilište Zagreb).

Ulomke iz romana čitat će Matko Sršen 

"Armaninijev Don Juan u ratu, dok propituje donhuanske (ali i donkihotovske) teme ukorijenjene u književnoj pod(svijesti) zapada, zapravo progovara o novovjekom padu u svijet čistoga nasilja u kojem, riječima autora, a na tragu donkihovštine 'sama povijest događanja svjedoči o padu u ludilo, o zaboravu svake prave viteške geste, najprije prema protivnicima, ženama, djeci, starcima ili politički obespravljenima'." (Sibila Petlevski)

Ante Armanini rođen je 1943. na otoku Rabu. Pjesnik, esejist, prozni i dramski pisac. Gimnaziju pohađao u Splitu, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavio dramaturgijom. Dobitnik je nagrade za dramatizaciju djela Povratka Filipa Latinovicza Miroslava Krleže. Radio je kao dramaturg u HNK Varaždin. Prvim esejom predstavljen je u Mrkonjićevoj Hrvatskoj mladoj kritici (1970). Brojni eseji, kritike i recenzije obljavljivani su mu u časopisima (Forum, Republika, Delo, Dalje), između ostalog i veći eseji o Kafki, Dostojevskom, Batailleu, Nietzscheu, Heideggeru, Vjeranu Zuppi, Željki Čorak itd. Objavio je zbirku pjesama Maslinska gora (Split, Nakladni zavod Marko Marulić, 1971), zbirku eseja Kritika književnog uma (Rijeka, Dometi, 1982), filozofsku studiju Dostojevski i volja za moć: jedno viđenje braće Karamazovih (Zagreb, Ceres, 2003) te romane Nosorog i paradoksalna ruža (Beograd, Književne novine, 1987) i Predsjednik Tuki i grof Pizamann (Zagreb, Meandar, 2013).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –