Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.05.2019.

Predstavljanje triju knjiga vezanih za Boku (Ida Verona; Bokeljske teme)
Održava se
31.05.2019. u 18h

Život i djelo Ide Verona Brguljan Željko
Poezija Brguljan Željko, Verona Ida

Izdanja Antibarbarus pozivaju vas na predstavljanje triju knjiga vezanih za Boku, knjige sabranih djela Ide Verona "Poezija", "Život i djelo Ide Verona" i "Bokeljske teme" autora Željka Brguljana.

Sudjeluju: akademik Tonko Maroević, akademik Radoslav Tomić, urednica Simona Goldstein i autor Željko Brguljan.

Predstavljanje će se održati u petak, 31. svibnja u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Pjesnikinja i dramaturginja Ida Verona (Braila, 1864 - Prčanj, 1925), potomak Bokelja, oca pomorskog kapetana Frana Verone i majke Amalije kontese de Luković, nastanjenih u Rumunjskoj, vrijedna je književnica hrvatskog podrijetla koja je ostala van tokova hrvatske književnosti.

Nakon višegodišnjeg istraživanja životnih putova i radnih aktivnosti ove pjesnikinje i dramaturginje Željko Brguljan je prije više godina započeo radove na izdavanju njezinih djela, posebno nikada objavljenih rukopisa pjesničkih i dramskih djela. Prva knjiga, "Život i djelo Ide Verona" obuhvaća rekonstrukciju njezina života te opis stvaralaštva, uključivši i likovno stvaralaštvo. U suradnji s kolegicom dr. Cvijetom Pavlović objavljena je i druga knjiga - "Poezija", s većim dijelom njezina pjesničkog opusa (na francuskom i rumunjskom jeziku, te u prijevodu na hrvatski). Daljnje knjige obuhvatit će dramaturški opus.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –