Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.05.2018.

Predstavljen 2. Mediteranski festival knjige u Splitu
Održava se
09.-13.05.2018.

U četvrtak, 3. svibnja 2018., u prostorijama Grada Splita održana je konferencija za medije, na kojoj se medijima u ime Grada Splita obratila zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović, a u ime organizatora Mediteranskog festivala knjige (MFK) Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK, Slavko Kozina, član vijeća Zajednice nakladnika i knjižara i Kruno Lokotar, urednik programa MFK-a.

Drugi po redu Mediteranski festival knjige (MFK), sajam knjiga festivalskog tipa, i ove će se godine održati u kompleksu športskog centra Gripe, i to od 9. do 13. svibnja, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović pozdravila je održavanje MFK a kao jedinstvene kulturne manifestacije u Splitu i dalmatinskoj regiji, čijim održavanjem Split postaje nova kulturna i književna destinacija te daje novi zamah promociji knjige i čitanja. „Sam naziv mediteranski stavlja Split u srce Mediterana, a Festival pokriva cijelo područje južno od Zagreba. Bogat ovogodišnji program dokazuje da su organizatori ozbiljno promišljali Festival, čija je važnost za grad Split velika, jer se njime potiče gospodarska djelatnost u nakladništvu, koja je u ovom dijelu zemlje u zatišju i treba je probuditi, kako bi se pokazalo da se život događa i izvan Zagreba. Raduje me što je velik naglasak stavljen na program za djecu i mlade, koji će kroz radionice, kvizove, igre i druge aktivnosti moći sudjelovati u festivalskom programu i razvijati ljubav prema knjigama.“, istaknula je zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović. Dodatno je pohvalila činjenicu da su organizatori prepoznali inicijativu Grada Splita da se omogući pristup osobama s invaliditetom te osigurali prilaze dvorani za invalidska i dječja kolica.

„MFK želi doista biti dostupan svim građanima, bez obzira na dob, interese i eventualne otežavajuće okolnosti, što dokazujemo i činjenicom da će prvi put u Hrvatskoj program jednog festivala biti otisnut na Brailleovu pismu te putem Saveza slijepih i slabovidnih Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske knjižnice za slijepe distribuiran svim njihovim korisnicima“, nadovezao se Mišo Nejašmić. On je dodao kako se Split ovim festivalom upisao u prestižan popis gradova koji imaju sajam i festival knjiga. „Ljestvicu smo postavili vrlo visoko već u prvom – ili bolje rečeno nultom, prošlogodišnjem – izdanju i veseli nas što Grad Split daje konkretnu pomoć i potporu širenju manifestacije. Već ove godine očekujemo i veći broj posjetitelja, a vjerujemo da će u sljedećih 5 – 10 godina MFK donijeti ozbiljne promjene u smislu sudbine knjige na ovim prostorima. Više od 80% hrvatske nakladničke industrije smješteno je u Zagrebu, a mi očekujemo da će MFK biti važan i za razvoj nakladničke scene u Splitu te da će se sadašnja slika u idućem desetljeću bitno promijeniti.“

Slavko Kozina pojasnio je da je MFK zamišljen kao priča koja nije samo splitska, nego mnogo šira. „Split jest središte, cvit Mediterana, ali iz njega će se utjecaj širiti na okolnu regiju. Ove godine bitan je programski naglasak na Hercegovini, a program će u budućnosti obuhvaćati i mnogo šire područje Mediterana, koji je ishodište civilizacije i vrelo književnosti.“ Dodao je da je nastup potvrdilo gotovo 80 nakladnika, koji će posjetiteljima ponuditi više od 10 000 naslova, i to s popustima do 70 %, i premda je MFK dijelom zamišljen kao kontrapod Interliberu, programski je mnogo jači i aktualniji.'

Urednik programa Kruno Lokotar dodao je da program obuhvaća širok spektar aktualnih tema te da će na ovogodišnjem MFK-u biti predstavljena čak 21 nova knjiga. „Program je nježno tkanje koje je izazovno plesti“, poetski se izrazio Lokotar i nastavio: „Zadržat ćemo programske linije koje smo inaugurirali u prošloj godini, a osim njih ove godine imamo i dvije tematske linije. Prva je od njih Hercegovina, jer smo uvjereni da to kompleksno područje, praktički u zaleđu Splita, zahtijeva revalorizaciju, preispitivanje stereotipa i relevantnu promociju. Druga je linija Dalmacija kao kulisa, u kojoj ćemo se baviti dobitima i manjkovima koje nam donose turizam i kulturna industrija, jer Dalmacija je posljednjih godina postala studio na otvorenom.“

Lokotar je potvrdio dolazak najistaknutijega gosta ovogodišnjeg festivala, norveškoga kralja krimića Joa Nesbøa, ali je najavio i još neobjavljeni dolazak jedne od najvećih trenutačnih hrvatskih književnih zvijezda Kristijana Novaka, koji će po prvi put predstaviti svoj posljednji roman u Splitu. „Ono po čemu se MFK razlikuje od ostalih književnih festivala također su zanimljive panel diskusije, na kojima će posjetitelji moći čuti suočavanje različitih mišljenja na različite teme. Dio tih diskusija ove se godine bavi Hercegovinom, a dio je ostvaren u suradnji s knjižničarima te će biti riječi o lektiri, strategiji poticanja čitanja, suradnji s nakladnicima i sličnim temama. Novost je i projekt u suradnji s nakladničkom kućom Mitopeja, kojim će MFK iskoračiti izvan Splita te posjetiti Zadar, Imotski, a možda i neka druga mjesta, završio je Lokotar.

Organizator je partnerima projekta ponudio mogućnost subvencioniranog prijevoza organiziranim skupinama iz osnovnih i srednjih škola izvan Splita koje žele posjetiti Festival, dok Hrvatske željeznice imaju posebnu akciju za prijevoz na relaciji Zagreb-Split i obratno, tako da i zainteresirani iz Zagreba i okolice mogu doći na MFK po povoljnim cijenama.

Svečano otvaranje Mediteranskog festivala knjige najavljeno je za srijedu, 9. svibnja 2018., s početkom u 12 sati u ŠC Gripe, a svi sudionici konferencije pozvali su Splićane kao i stanovnike drugih gradova i mjesta da posjete drugi po redu Mediteranski festival knjige i „guštaju u librima“.

Sve informacije i detaljni program MFK-a s rasporedom radionica dostupni su na mrežnoj stranici www.mfk.hr, a objavljuju se i na Facebook stranici Festivala.
 

Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita te uz potporu brojnih partnera, kao što su Turistička zajednica Grada Splita, Hotel Zagreb – Split, Cukarin Gripe, Javna ustanova Športski objekti, Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Europlakat, Mandis, Elite, Hrvatska pošta, INA, CineStar, Barcaffè, CedevitaGo i Kala.

– MFK Split 2018. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –