Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV / HINA • 25.08.2015.

Predstavljen program 3. Festivala svjetske književnosti u Zagrebu

Festival svjetske književnosti 2015.

Na ovogodišnjem Festivalu svjetske književnosti koji se održava od 3. do 11. rujna u Zagrebu očekuje nas izuzetno bogat program, i već sada se može reći da je Festival u svojem 3. izdanju još ambiciozniji u nastojanjima da promišlja teme današnjice kroz bogat program sadržaja i gostovanja velikog broja autora suvremene svjetske i domaće literarne scene.

"Ove godine imamo izniman broj programa, ukupno više od 50, u kojima sudjeluje sedamdesetak pisaca, prevoditelja, moderatora, s gostima iz dvadesetak zemalja – od Njemačke, Mađarske, Italije i cijele Europe, ali i iz prekomorskih zemalja, Izraela, Kanade itd, kao i iz Hrvatske i regije", kazao je programski direktor i glavni urednik organizatora festivala Frakture Seid Serdarević na konferenciji za novinare u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Uz već tradicionalne tribine "Razotkrivanje", okrugle stolove, program "Pisac i njegov čitatelj", izložbu likovnih radova po motivima knjiga, te iznimno uspješnu književnu matineju za srednjoškolce, u festivalski je program od ove godine uključen i autorski strip, te program filmskih večeri u sklopu kojega će se prikazati sedam filmova, mahom hrvatskih premijera, nastalih po književnim predlošcima, s gostima redateljima i piscima po čijim su predlošcima nastali.

Između brojnih imena gostiju Festivala publici (koja je prema riječima organizatora u prve dvije godine događanja na festivalu pokrivala i 90% raspoloživih mjesta u publici) predstaviti će se David Foenkinos, Etgar Keret, Philipp Blom, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Ivančica Đerić, Julya Rabinowich, Diego Marani, Ernesto Mallo, Borivoj Dovniković, Sofi Oksanen, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Edo Popović, Etienne Davodeau, Ognjen Spahić, Andrej E. Skubic, Oto Horvat i brojni drugi.


Festival se odvija uz potporu Ministarstva kulture. Pomoćnik ministra kulture Vladimir Stojsavljević istaknuo je kako to ministarstvo festival podržava od samih njegovih početaka, a ove je godine u njegovo održavanje uloženo 80 tisuća kuna. Napomenuo je kako je riječ o manifestaciji koja umnogočemu obogaćuje život zagrebačke i hrvatske književne scene, što se posebno dobro vidi po posjećenosti njegovih programa i interesu publike.

"Ove godine imamo izniman broj programa, ukupno više od 50, u kojima sudjeluje sedamdesetak pisaca, prevoditelja, moderatora, s gostima iz dvadesetak zemalja – od Njemačke, Mađarske, Italije i cijele Europe, ali i iz prekomorskih zemalja, Izraela, Kanade itd, kao i iz Hrvatske i regije"


Ove je godine Festival dio programa Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. Također, u suradnji s uglednim međunarodnim književnim festivalima Vilenica iz Slovenije i Cuirt iz Irske, FSK ove godine sudjeluje i u projektu "Sharing the Wor(l)d", koji je dio programa Europske unije Kreativna Europa, a koji, među ostalim, podrazumijeva "razmjenu" pisaca, kritičara i publike.

Jedan od medijskih partnera festivala je HTV, koji će ove godine za vrijeme njegova trajanja proširiti prostor koji daje knjizi i pisanoj riječi te emitirati i brojne formate u kojima gosti festivala čitaju svoja djela. "Bit će upriličen i prigodni program sastavljen od filmskih klasika snimljenih prema književnim djelima", kazao je glavni urednik Trećeg programa HTV-a Dean Šoša. Tako će se prvi puta nakon dugog vremena emitirati "Braća Karamazovi", te još nekoliko filmova prema predlošcima nobelovaca i najistaknutijih književnika u povijesti.

Filmski program temelji se na ekranizacijama suvremenih djela. U programu, kojeg je odabrao filmski teoretičar i povjesničar Bruno Kragić, nalaze se filmske verzije književnih djela Patricka Modiana, Sofi Oksanen, Filipa Davida, Clemensa Meyera i Etgara Kereta.


Željko Marciuš, kustos Moderne galerije u čijoj će se Galeriji Josip Račić dva dana prije otvorenja Festivala (1. rujna) otvoriti izložba crteža i slika nastalih prema motivima književnih djela autora koji nastupaju na festivalu osvrnuo se na posebnu važnost "promišljanja duha i materije knjige interdisciplinarno i multimedijalno kako to čini ovaj festival".

Ove godine Festival svjetske književnosti posebnu pozornost posvećuje i stripu, ukazujući da je autorski strip jednakopravna umjetnost ostalim književnim formama. Na konferencji je glavni urednik nakladničke kuće Fibra Marko Šunjić istaknuo je kako se danas u svijetu mijenja paradigma o stripu kao "ružnom pačetu u književnosti", te mu je stoga iznimno drago što je "jedan tako velik i ozbiljan festival odlučio uključiti umjetnost stripa u svoj program te mu tako dati legitimitet i priznanje kao umjetnosti". U selekciji i organizaciji "stripovskog" dijela Festivala sudjelovao je izdavač i novinar Vladimir Šagadin.

Važan dio Festivala je i njegova edukativna komponenta posvećena mlađim generacijama ljubitelja knjige i čitanja - "Književna matineja za srednjoškolce" - na kojima će se predstaviti troje hrvatskih pisaca: Maša Kolanović, Neven Orhel i Tomislav Zajec.


Moderna vremena će i ove godine kao jedan od medijskih pokrovitelja pratiti Festival svjetske književnosti s brojnim prilozima, stoga i vi - pratite nas!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –