Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 14.06.2022.

Predstavljena humanitarna akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika

U Knjižnicama grada Zagreba u utorak 14. lipnja predstavljena je akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika i njezina distribucija narodnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj. Akciju su predstavili ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasilj Kirilič, Mišo Nejašmić, predstavnik Zaklade AidHub, Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba te voditeljica Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Knjižnica grada Zagreba Katarina Todorcev Hlača.

Osim nabave knjiga za ukrajinske državljane koji su se pred ratnim razaranjima sklonili u Hrvatsku, organizatori Noći knjige s partnerima otisnuli su u povodu održavanja Noći knjige 2022. i hrvatsko-ukrajinsku vježbenicu za pomoć najmlađima u svladavanju osnova hrvatskog jezika. Nakladnik ovog izdanja je izdavačka kuća Naša djeca, koja je osigurala prava i pripremu, a pokrovitelj mu je Tiskara Vjesnik.

„Većina narodnih knjižnica iskazala je zadovoljstvo donacijom te su zainteresirani za formiranje male zbirke knjiga na ukrajinskom jeziku, a mnogi su zatražili podatke o ukrajinskim nakladnicima kako bi i sami nabavili dodatne knjige“ istaknula je na predstavljanju članica Organizacijskog odbora Noći knjige iz Knjižnica grada Zagreba Vanja Štalec Obradović, dodajući da se najviše traže knjige za pomoć pri učenju hrvatskog jezika te literatura za djecu – slikovnice, bajke, dječja književnost, dvojezična izdanja te rječnici. 

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek akciju nabave knjiga iz Ukrajine, kako je na predstavljanju rekla, preporučila je i kolegama iz drugih europskih država naglasivši njezinu dvostruku vrijednost – pomoć ukrajinskim izdavačima te izbjeglicama iz Ukrajine. „U prvoj rundi osigurali smo kutije knjiga za više od 200 knjižnica. Razmišljam da poput ove otisnute ukrajinsko-hrvatske vježbenice napravimo i projekt Ruksak pun kulture koji bi osmislio povezivanje ukrajinske i hrvatske djece“, dodala je ministrica.

„Knjižnice su duhovni hram života, ljekarna za dušu“, rekao je veleposlanik Kirilič i zahvalio ministrici Obuljen Koržinek i Vladi Republike Hrvatske na potpori Ukrajini te skrbi za ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj.

Akciju otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika osmislila je Zaklada AidHub, provodi se uz pomoć organizatora Noći knjige te uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –