Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.06.2020.

Preminula istaknuta prevoditeljica i spisateljica Milena Benini

Milena Benini

U Zagrebu je jutros nakon kratke i teške bolesti preminula Milena Benini, istaknuta spisateljica i prevoditeljica. Pisanjem se počela baviti još sa 14 godina, kad je prve pripovijetke objavila u časopisu "Sirius", a kao prevoditeljica i/ili urednica surađivala je s brojnim domaćim i stranim nakladničkim kućama i institucijama.

"Prevođenjem se bavim već jako dugo, tako da sam radila na puno vrlo različitih stvari. Najviše prevodim s engleskog i francuskog, iako sam prevodila i s talijanskog, španjolskog, njemačkog, ruskog, slovenskog, pa čak i latinskog, ali to se, moram priznati, prilično rijetko traži. Uglavnom se u prevođenju bavim beletristikom, u koju računam i stripove, a često radim i na katalozima i sličnim materijalima za galerije ili muzeje te razne izložbe. Dosta sam prevodila i s hrvatskog na engleski i francuski, i opet, na vrlo različitim područjima, od beletristike i popularne znanosti do materijala za izložbe."

"Ja se bavim svom žanrovskom književnošću jer mi je to zanimljivo, to je, da opet citiram Gibsona, 'pop u književnosti', a to je uvijek odraz nekih društvenih kretanja, prostor koji je naizgled bezazlen a zapravo često subverzivniji nego tzv. visoka književnost."  
 

Pročitajte naš razgovor s Milenom Benini, kao i njezin prilog u rubrici "Prevoditelj predstavlja".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –