Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 11.08.2019.

Preminuo veliki hrvatski jezikoslovac Radoslav Katičić

Radoslav Katičić

Hrvatski jezik Katičić Radoslav
Naša stara vjera Katičić Radoslav

U 89. godini preminuo je akademik Radoslav Katičić (Zagreb, 3. srpnja 1930. - Beč, 10. kolovoza 2019.), veliki hrvatski filolog, slavist, indolog, jezikoslovac u najširem mogućem značenju te riječi. 
 

Radoslav Katičić znanstvenu je karijeru započeo na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, na kojemu je djelovao od 1954. do 1977., a od 1977. bio je profesor slavenske filologije na Sveučilištu u Beču.

Posljednjih godina bavio se najviše poviješću hrvatske gramatike, filologijom ranoga hrvatskog srednjovjekovlja, sintetičkim istraživanjem ključnih razdoblja povijesti hrvatske književnosti i rekonstrukcijom praslavenskih obrednih tekstova, sakralnoga pjesništva mitološkoga sadržaja te zakonskih i drugih pravnih tekstova. Član je više nacionalnih akademija znanosti u umjetnosti.

U sjećanje na ovog istinskog velikana hrvatske kulture, posegnuli smo u našu arhivu i dijelimo presliku razgovora iz 1995. godine koji je s profesorom Katičićem za reviju Moderna vremena vodila Anita Peti Stantić.

Bibliografija Radoslava Katičića.

– Preminuo Radoslav Katičić –

Moderna vremena

Stigla nam je tužna vijest da je u 89. godini preminuo Radoslav Kati... čić (Zagreb, 3. srpnja 1930. - Beč, 10. kolovoza 2019.), veliki hrvatski filolog, slavist, indolog, jezikoslovac u najširem mogućem značenju te riječi. U sjećanje na ovog istinskog velikana hrvatske kulture, posegnuli smo u našu arhivu i dijelimo presliku razgovora koji je s profesorom Katičićem za Moderna vremena vodila Anita Peti Stantic.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –