Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 07.12.2005.

Priča u pjesmi
Održava se
08.12.2005.

Izdavačka kuća Disput poziva na predstavljanja knjige Cvijete Pavlović "Priča u pjesmi : Pripovjedni postupci Šenoine epske poezije". Svečanost predstavljanja knjige održati će se u četvrtak, 8. prosinca 2005. u 18 sati u Palači Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb.

Knjigu će predstaviti Vinko Brešić, Mirko Tomasović i autorica, Cvijeta Pavlović.

U umjetničkom dijelu programa nastupiti će: bas-bariton Tomislav Bekić s izvedbom "Ribarove Jane", glumac Dražen Čuček s izborom iz Šenoine poezije, klapa "Grdelin" s izvedbom "O ti, dušo moje duše" i Inja Pavlović (glasovir).

U knjizi "Priča u pjesmi : Pripovjedni postupci Šenoine epske poezije" autorica obrađuje vrlo važan odsječak iz bogatoga opusa Augusta Šenoe. Riječ je o njegovim mnogobrojnim tekstovima obilježenim pripovijedanjem u stihu. Bavi se tematskim rasponom Šenoinih narativnih pjesama, njihovom didaktičkom nakanom i retoričkom opremom te estetskim dometima. Također komparatistički povezuje takve tekstove s paradigmama iz europske romantičarske baštine (njemačkim, francuskim, slavenskim), pri čemu se poslužila novijim spoznajama u teoriji pripovijedanja i primijenila ih na tekstove o kojima nam se činilo da sve znamo.

U svjetlu tog novoga aparata, sam nam je Šenoa pokazao jedno novo lice: sad ga vidimo kao autora koji je, premda svagda najviše misli na svrhu što je tekstom želi postići, imao i silno razvijen literarno-tehnološki interes, te je volio eksperimentirati postupcima koje je sam otkrio ili ih je kod drugih našao.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –