Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.05.2015.

Program trećeg dana (utorak) 14. Festivala europske kratke priče
Održava se
02.06.2015. u 12h

Program trećeg dana (utorak) 14. Festivala europske kratke priče počinje u 12 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Multimedijalna dvorana, Knjižnica FF-a, II. kat) razgovorom za studente koji će s peruanskim piscem Fernandom Iwasakijm voditi Gordana Matić.

Fernando Iwasaki (1961) peruanski pisac, esejist i povjesničar s adresom u Španjolskoj. Autor je dvadesetak naslova, romana, eseja, zbirki kratkih priča, članaka i kolumni. Predavao je povijest na Katoličkom sveučilištu u Limi i političke znanosti na Pacifičkom sveučilištu. Bio je glavni urednik časopisa Renacimiento i voditelj zaklade za borbu protiv terorizma i nasilja Alberto Jiménez-Becerril. Upravo je pred stjecanjem doktorata iz američke povijesti na Sveučilištu Pedro Olavide u Sevilli te španjolske i latinskoameričke književnosti na Sveučilištu u Salamanci. Ravnatelj je zaklade Cristina Heeren, nadaleko poznate škole posvećene umjetnosti flameca u Sevilli.

I Márquez i Borges i Carver i Salinger i... – kolike su priče preko oceana stizale u naše književnosti i mijenjale ih?

David Albahari

U nastavku programa u 17 sati u Velikoj Gorici (Knjižnica Velika Gorica) gostuju i čitaju sjajne mlade spisateljice Ksenija Kušec i Jelena Zlatar te pisac i urednik Robert Mlinarec. Mima Simić provest će nas kroz njihove likove i djela, kroz život u tekstu i onaj izvan teksta (ako takav postoji!).
 

Istovremeno u Zagrebu, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će se razgovor na temu Prekomorske priče koji će moderirati Roman Simić Bodrožić.

O književnim (kulturnim) utjecajima iz Amerikā, o piscima i modama, o prevoditeljima i privoditeljima našim književnim te o tome što nam danas znači književnost Amerikā govore pisci, prevoditelji, urednici i čitači: David Albahari, Venko Andonovski, Josip Novakovich i Nikola Petković čije nas interkontinentalne šetnje ne prestaju zaduživati.
 

Ako vam je milije, također u 17 sati u Klubu Booksa možete iskusiti Sat u radionici priče. Mikropriče – kraće od kratkog.

Ako je kratkoća priče ono što je izdvaja od ostalih književnih vrsta, koliko kratka priča zapravo može biti i što joj treba da bi bila potpuna? Za peruanskog autora sa španjolskom adresom Fernanda Iwasakija i pet je redaka dovoljno za besprijekornu priču – može(te) li kraće? Iwasakijev sugovornik na putu u središte priče: Miroslav Mićanović!

Zašto je Meksiko važan?

Večernji program počinje u 19 sati u Polukružnoj dvorani Teatra &TD razgovorom na temu: Zašto je Meksiko važan? Program se održava u organizaciji Hrvatskog P.E.N. centra, a sudjeluju nagrađivani meksički autori, Valeria Luiselli i Álvaro Enrigue

Početkom XIX. st. Alexander Von Humboldt o Meksiku je pisao kao o zemlji nejednakosti – kad je riječ o distribuciji bogatstva, civilizaciji, obradivoj zemlji, stanovništvu... U međuvremenu se Meksiko pretvorio u jednu od svjetskih ekonomija koje najbrže rastu, no problem nejednakosti ostaje te – uz korupciju i nasilje – prijeti ugrožavanjem demokratskog poretka zemlje koja na mnogo načina utječe na globalne trendove. O promjenama koje prolazi meksičko društvo i iskušenjima koja su pred njime govore gosti P.E.N.-a, Valeria Luiselli i Álvaro Enrigue, uz moderiranje Cyrille Cartier.
 

I za kraj, ne propustite u 20,30 sati u Polukružnoj dvorani Teatra &TD dodjelu nagrade FEKP-a za kratku priču. Podsjetimo, FEKP je u suradnji Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe) raspisao natječaj za kratku priču na temu Amerike. Od 174 priče pristigle na natječaj, u uži izbor odabrano je 20 priča. Prva nagrada uključuje dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija; druga dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs, a treća pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a.

U nastavku programa ČITAJU: Venko Andonovski (MKD); Sara Baume (IRL); Harkaitz Cano (ESP); Senko Karuza (HRV); Santiago Roncagliolo (PER/ESP) i Lionel Shriver (USA/GBR).

– 14. Festival europske kratke priče - PROGRAM –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –