Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.05.2015.

Otvorenje i program za ponedjeljak 14. Festivala europske kratke priče
Održava se
31.05.-05.06.2015.

Otvorenje 14. Festivala europske kratke priče održat će se u nedjelju 31. svibnja u 20 sati na terasi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu.

Kroz razgovor o Amerikama koje su - podijeljene, suprotstavljene i sjedinjene - poviješću, jezicima, ideologijama i oceanima, te o tome u kakvom odnosu danas između sebe, ali i u odnosu na ostatak svijeta, govorit će dobitnica nagrade Orange Lionel Shriver, nova zvijezda meksičke književnosti Valeria Luiselli i nagrađivani hrvatsko-kanadski književnik Josip Novakovich.

Moderiraju: Maša Kolanović i Mima Simić

Kako se gradi priča, a kako roman; kako brusiti tekst, a kako ego?

Harkaitz Cano

Program se nastavlja u ponedjeljak 1. lipnja u 17 sati u Gradskoj knjižnici Samobor (Ulica Miroslava Krleže 9). Meštar književnih ceremonija, Kruno Lokotar samoborskoj će publici predstaviti Venka Andonovskog, uglednog književnika i najčitanijeg makedonskog autora, i Marka Gregura, kratkopričaša i pjesnika.

U isto vrijeme u Klubu Booksa u Zagrebu održat će se program naziva Sat u radionici priče. Priča i roman: upute za gradnju i uporabu na kojem će sudjelovati jedan od najpoznatijih baskijskih autora Harkaitz Cano i književnik i dugogodišnji voditelj radionica Zoran Ferić. S polaznicima radionica kreativnog pisanja Bookse i CeKaPe-a, razgovarat će o tome kako se gradi priča, a kako roman - (kako brusiti tekst, a kako ego?).

Što se može reći o igri identiteta – književnim Ameroeuropljanima i Euroamerikancima?

Santiago Roncagliolo

Crveni travanj Roncagliolo Santiago

Večernji dio programa tradicionalno će se održati u Polukružnoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 19 sati. U razgovoru na temu Ameroeuropljani ili Euroamerikanci – što pisac nosi preko oceana? sudjelovat će peruanski pisci trajno nastanjeni u Španjolskoj: Santiago Roncagliolo, dobitnik nagrade Alfaguara za roman Crveni travanj, i majstor kratke priče Fernando Iwasaki.

Zaista, što južnoamerički pisac donosi u Europu? I kako Stari svijet izgleda iz daljine? Španjolski jezik olakšava doskok, ali koliko meko može biti prizemljenje? Bolaño, Vargas Llosa, García Márquez, Donoso..., na svakog od južnoameričkih književnih divova koji su u Europi uspjeli dolaze tisuće onih za koje se ne zna...
 
Moderira: Tomislav Brlek


Otkrivanje Amerikā

I za kraj, poslastica... večernje FEKP-ovo čitanje i druženje u opuštenoj atmosferi Polukružne dvorane (i dvorišta) Teatra &TD. S početkom 20,30 sati svoje će priče čitati: David Albahari (SRB/CAN); Álvaro Enrigue (MEX); Fernando Iwasaki (PER/ESP); Maša Kolanović (HRV); Valeria Luiselli (MEX) i Gordan Nuhanović (HRV).

– 14. Festival europske kratke priče - PROGRAM –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –