Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Santiago Roncagliolo

Crveni travanj

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Anja Lasić
  • 12/2012.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751914
  • Cijena: 135.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Glavni lik romana "Crveni travanj" je povučeni ekscentrik Felix Chacaltana Saldivar, pravnik – tužitelj, neambiciozan i nesretan. Felix živi potpuno nezanimljivim životom, nakon što ga je napustila žena, još je više "opsjednut" svojom majkom... Jednoga dana bit će mu dodijeljen slučaj teškog ubojstva i Felixova će svakodnevica biti uzdrmana.

Istraga puna preokreta i neočekivanih događaja tijekom Velikog tjedna koji evocira događaje iz doba jednog od najokrutnijih i najkrvavijih razdoblja u povijesti Perua, gurnut će Saldivara u mračni svijet mita, korupcije, torture.., u središte rata između ideološkog terorizma i moralno posrnule vlade. Felix Chacaltana Saldivar bit će suočen s onim što se događa čovjeku i društvu kada smrt postane jedina životna konstanta.

***

Santiago Roncagliolo (1975., Lima, Peru) peruanski je književnik, scenarist, prevoditelj i novinar. Zbog političkog azila na koji je bila prisiljena njegova obitelj, djetinjstvo je proveo u Meksiku. Vraća se u Peru gdje završava studij lingvistike i književnosti na sveučilištu Universidad Católica. Nakon studija bavi se zaštitom ljudskih prava, a na književnoj sceni debitira 1999. godine s kazališnom dramom "Tus amigos nunca te harían daño" koja je uvrštena u antologiju "Dramaturgia Peruana". Nakon toga objavljuje dječje knjige, a potom slijede kratke priče, esej i romani.

Roncagliolo je dobitnik nekoliko književnih nagrada, od kojih "Premio Nuevo Talento" (FNAC; 2003.) za zbirku priča "Crecer es un oficio triste"; "White Raven Award" (2007.) za dječju knjigu "Matías y los imposibles" i dvije nagrade za roman "Crveni travanj": "Premio Alfaguara" (2006.) i "Independent Foreign Fiction Prize" (2011.). Autor živi i radi u Barceloni, a osim književnošću bavi se pisanjem političkih komentara za nekoliko južnoameričkih dnevnih novina i za španjolski dnevni list El Pais.

Santiago Roncagliolo (r. 1975., Lima, Peru) peruanski je književnik, scenarist, prevoditelj i novinar. Zbog političkog azila, na koji je bila prisiljena njegova obitelj, djetinjstvo je proveo u Meksiku. Vraća se u Peru gdje završava studij lingvistike i književnosti na Universidad Católica. Nakon studija bavi se zaštitom ljudskih prava, a na književnoj sceni debitira 1999. godine s kazališnom dramom Tus amigos nunca te harían daño, koja je uvrštena u antologiju „Dramaturgia Peruana“. Nakon toga objavljuje dječje knjige, a potom slijede kratke priče, eseji i romani.

Dobitnik je nekoliko važnih književnih nagrada, od kojih valja istaknuti Premio Nuevo Talento (FNAC; 2003.) za zbirku priča "Crecer es un oficio triste"; White Raven Award (2007.) za dječju knjigu "Matías y los imposibles" i dvije nagrade za roman "Crveni travanj": Premio Alfaguara (2006.) i Independent Foreign Fiction Prize (2011.).

Roman "Crveni travanj" objavljen je 2012. u prijevodu na hrvatski u izdanju Edicija Božičević, a samog autora hrvatska je publika imala priliku upoznati na Festivalu europske kratke priče u Zagrebu 2015. Autor živi i radi u Barceloni, a uz književnost piše i političke komentare za nekoliko južnoameričkih dnevnih novina i za španjolski dnevni list El País.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –