Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Santiago Roncagliolo

Noć pribadača

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Matija Janeš
  • 01/2018.
  • 464 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953744
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Beto, Šmrkalj, Carlos i Manu učenici su u isusovačkoj školi u Limi i zajedno prolaze kroz pubertet, buđenje seksualnosti i sve nevolje koje već snalaze dječake njihovih godina. No, uz uobičajene probleme, svaki od njih pokušava i pobjeći od svoje obiteljske situacije i snaći se u gradu u kojem vlada gotovo ratno stanje. Svoje obiteljske i društvene probleme dječaci će rješavati delinkvencijom, sve većim psinama i nepodopštinama, dok ih mješavina bijesa i otpora prema autoritetima ne dovedu do čina koji će nepovratno promijeniti život svakome od njih.

"Noć pribadača" nedugo nakon objavljivanja 2016. godine u Španjolskoj je pobudio velik interes javnosti. Riječ je o knjizi složene strukture, s četiri pripovjedna glasa sredovječnih muškaraca koji prepričavaju svoje djetinjstvo i okolnosti koje su dovele do događaja koji će im obilježiti život. Autoru je takvo postavljanje pripovjedne situacije omogućilo da progovori o svakodnevnom životu u Peruu s početaka 90-ih godina, prikaže dolazak popularne kulture i svakodnevni život prosječne peruanske obitelji, ali i godine straha koje je u društvu posijala komunistička teroristička organizacija „Sendero Luminoso“.

Roncagliolo u ovom romanu lako prelazi s humora i bezazlenosti na područje strave, te tako ispisuje još jedan inteligentni triler. Sam autor kaže da od svake svoje knjige traži da bude „jednostavna za čitanje, a teška za usvajanje“. Takav je i ovaj roman Santiaga Roncagliola: vrlo dopadljiva proza koja obrađuje teške teme i čitatelja poziva na refleksiju.

„Santiago Roncagliolo spjevao je svome rodnom gradu polifonijsku pjesmu s četiri glasa, četiri mladića koji pod svaku cijenu žele izgubiti nevinost. Tu su svi njegovi prepoznatljivi tonovi: seks, prijateljstvo, zajedništvo – kao i šumovi: nasilje, autoritet, raspad… Svi ti tonovi i šumovi sačinjavaju novi triler dobitnika nagrada Alfaguara i Independent Foreign Fiction Prize.“
El País

„Roncagliolo predstavlja roman o inicijaciji, seksu, zločinu i životu, posloženima u napeti triler vještinom koju smo i očekivali od autora.“
Culturamas

Santiago Roncagliolo (r. 1975., Lima, Peru) peruanski je književnik, scenarist, prevoditelj i novinar. Zbog političkog azila, na koji je bila prisiljena njegova obitelj, djetinjstvo je proveo u Meksiku. Vraća se u Peru gdje završava studij lingvistike i književnosti na Universidad Católica. Nakon studija bavi se zaštitom ljudskih prava, a na književnoj sceni debitira 1999. godine s kazališnom dramom Tus amigos nunca te harían daño, koja je uvrštena u antologiju „Dramaturgia Peruana“. Nakon toga objavljuje dječje knjige, a potom slijede kratke priče, eseji i romani.

Dobitnik je nekoliko važnih književnih nagrada, od kojih valja istaknuti Premio Nuevo Talento (FNAC; 2003.) za zbirku priča "Crecer es un oficio triste"; White Raven Award (2007.) za dječju knjigu "Matías y los imposibles" i dvije nagrade za roman "Crveni travanj": Premio Alfaguara (2006.) i Independent Foreign Fiction Prize (2011.).

Roman "Crveni travanj" objavljen je 2012. u prijevodu na hrvatski u izdanju Edicija Božičević, a samog autora hrvatska je publika imala priliku upoznati na Festivalu europske kratke priče u Zagrebu 2015. Autor živi i radi u Barceloni, a uz književnost piše i političke komentare za nekoliko južnoameričkih dnevnih novina i za španjolski dnevni list El País.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –