Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 30.03.2020.

Projekt ŠALJI DALJE! – besplatne slikovnice svim zainteresiranim knjigoljupcima

Neprofitna udruga Kreativna mreža iz Zagreba koja se bavi popularizacijom knjige i književnosti za djecu i mlade, pokrenula je projekt ŠALJI DALJE! u okviru kojeg će na svojoj Facebook stranici Slikovnica - Prozor u svijet objavljivati kompletne slikovnice iz vlastitog nakladničkog programa. Slikovnice će se moći besplatno čitati i proslijeđivati svim zainteresiranim knjigoljupcima.

Projekt ŠALJI DALJE! započeo je u subotu 28. 3. 2020. godine objavom putopisne slikovnice Djeca Himalaje koja je tiskana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba u ožujku 2020. godine. Autor teksta i fotografija je poznati hrvatski putopisac, skladatelj, povjesničar umjetnosti, fotograf i dugogodišnji suradnik časopisa Meridijani, Branko Kladarin. Ilustracije i grafički dizajn knjige potpisuje cijenjena sarajevska grafička dizajnerica Aleksandra Nina Knežević. Urednica biblioteke Slikovnica - Prozor u svijet je književnica Ana Đokić.

Projekt ŠALJI DALJE! doprinos je Kreativne mreže i svih njezinih  autora i suradnika novonastaloj situaciji u zemlji i svijetu. 

Šalji dalje:

– Djeca Himalaje - Branko Kladarin –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

– Djeca Sahare - Damir Vujnovac –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

DJECA SAHARE čiji je autor Damir Vujnovac opisuje život mališana u izbjegličkom kampu u dalekoj sjevernoj Africi. Kako izgleda svakodnevica usred pustinje? Kako je to živjeti četrdeset godina u izbjegličkom logoru? Čime se igraju djeca Sahare i koje im priče odrasli pričaju pred spavanje, samo su neke od tema o kojima na zanimljiv način, stilom primjerenim i djeci i odraslima, piše Damir Vujnovac, koji je već dva puta boravio među narodom Saharawi i koji nam u ovoj slikovnici i tekstom i fotografijom prenosi svoje dojmove.

Fotografije je ilustratorski dorađila priznata sarajevska dizajnerica Aleksandra Knežević (Nina Mašina) te ih upotpunila vlastitim crtežima. Rezultat je vizualno dojmljiva putopisna slikovnica, prva takve vrste objavljena u novopokrenutoj biblioteci Slikovnica – prozor u svijet.

– Djeca Indije – Aruši, Ana Đokić –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

DJECA INDIJE – Aruši / druga je u nizu putopisnih slikovnica u biblioteci Slikovnica – prozor u svijet. U Djeci Indije prikazuje se život u Radžastanu kroz vizuru osmogodišnje djevojčice Aruši koja za život (i svoj i svoje obitelji) zarađuje baveći se akrobacijama (hodajući po užetu) na regionalnim svetkovinama i festivalima. Autorica teksta, Ana Đokić, opisuje svakodnevicu djece Indije (od kojih mnoga ne idu u školu već od malih nogu rade) ne (pr)osuđujući i ne procjenjujući, već prepušta osjećaje i stavove o životu malih Indijaca, čitateljima. 

Jednako koliko u tekstu, čitatelji će uživati i u fotografijama Branka Kladarina te živopisnim ilustracijama i grafičkom dizajnu iza kojeg stoji Aleksandra Nina Knežević koji upotpunjavaju priču o maloj Aruši. Šarena, užarena, divna i opasna, Indija se preko ove putopisne slikovnice približila i malim i velikim čitateljima u Hrvatskoj.

– Tri sestre - Ana Đokić –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

Što je važnije u životu – ljepota, pamet ili praktične vještine? Priča o tri sestre od kojih je jedna sjajno kuhala, druga po cijele dane čitala knjige a treća naprosto bila lijepa, priča je koja iznad pameti, ljepote i vještina preživljavanja stavlja – zajedništvo. Inspirirana hrvatskom narodnom pričom, slikovnica Tri sestre rezultat je kreativnog zajedništva autorica iz Zagreba i Sarajeva, književnice Ane Đokić i ilustratorice i grafičke dizajnerice Aleksandre Nine Knežević

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –