Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.03.2022.

Promocija dvojezičnog izdanja knjige 'Gospođica Julija' Augusta Strindberga
Održava se
11.03.2022. u 18h

Scena iz predstave Gospođica Julija (foto: Kristijan Cimer)

Promocija dvojezičnog izdanja knjige „Gospođica JulijaAugusta Strindberga održat će se u petak 11. ožujka s početkom u 18 sati u Kafiću &TD-a u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti Anica Bilić, Aida Bukvić, Mišo Grundler i Tomislav Čadež, a razgovor će moderirati Zrinka Turalija Kurtak.

U knjizi je prvi put objavljen prijevod naturalističke tragedije „Gospođica Julija“ Augusta Strindberga sa švedskoga na hrvatski jezik, a donosi se i tekst izvornika na švedskom jeziku „Fröken Julie“. Uz dramski tekst objavljeni su prigodni tekstovi ravnatelja Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ u Vinkovcima Zdenka Rečića, gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, veleposlanice Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Diane Helen Madunic, predgovor prevoditelja Miše Grundlera te pogovorne riječi redateljice Aide Bukvić i urednice Anice Bilić. Knjiga je opremljena životopisom A. Strindberga te ilustrirana fotografijama s premijerne izvedbe u Vinkovcima 2020., koje je izradio Kristijan Cimer. 

Višestruko nagrađivana predstava „Gospođica Julija“ redateljice Aide Bukvić u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, nastaloj u kooprodukciji s HNK-om Osijek, gostuje u Velikoj dvorani &TD-a 12. ožujka u 20 sati. Igraju Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra Blašković

„Gospođica Julija“ je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću. Radnja se događa na imanju  švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedno drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –