Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.11.2006.

PROMOCIJA : Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!
Održava se
10.11.2006.

U petak, 10. studenoga 2006. s početkom u 19:00 sati održati će se predstavljanje knjige Dražena Šimleše «Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!», koju je objavila izdavačka kuća Što čitaš?.

O knjizi će govoriti dr. Vladimir Lay sa Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i autor knjige Dražen Šimleša. Predstavljanje će se održati u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1 (u dvorištu).

«Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!» je nova knjiga Dražena Šimleše, podijeljena u dva dijela, gotovo dvije knjige, no tematski i sadržajno vezane, tako da su objavljene kao jedan naslov.

Prvi dio knjige pod naslovom "Četvrti svjetski rat - globalni napad na život" iscrpno i detaljno obrađuje temu globalizacije, globalnih institucija, ukratko "napadača na život", kako ih naziva sam autor. Termin "Četvrti svjetski rat" je naziv koji su prvi primjenili zapatisti, a ta definicija najbolje opisuje stanje u kojem se suvremeni svijet nalazi. U prvom dijelu knjige, autor donosi cijeli niz podataka i informacija o radu globalnih institucija, političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim posljedicama njihovog djelovanja, gdje činjenice izbjegavaju često prisutnu mistifikaciju kada se govori o "velikim zlim moćnicima".

Drugi dio knjige, pod naslovom "Drugačiji svijet je moguć!", bavi se obranom života, pa podnaslov "Priče iz našeg dvorišta" najbolje opisuje pristup toj temi. Umjesto da pristupa temi na način da iznosi neke teorijske mogućnosti i alternative postojećoj situaciji, autor govori o tzv. "običnim" ljudima, herojima svakodnevnog života i preživljavanja, konkretnim projektima koji pružaju otpor neoliberalnom kapitalizmu i kapitalizmu uopće, otpor globalnim moćnicima i njihovoj politici. Za razliku od čestog pristupa koji se bavi onime što bi se tek moglo raditi, ovdje je riječ o onome što se već radi, dakle, sada i ovdje posve mogućim i izvedivim projektima.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

Najava • 23.10.2007.

Predstavljanje knjige

– Pretraži sve članke –