Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 07.04.2009.

Promocija hrvatsko-romske slikovnice
Održava se
08.04.2009.

Na Svjetski dan Roma, u srijedu 8. travnja 2009. u 12 sati u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5), održat će se promocija hrvatsko-romske slikovnice "Trči, Giza! Trči!" (Knjiga u centru, 2009).

Priču o djevojčici Gizi koja, umjesto da ide u školu, svakoga dana sa svojom starijom sestrom obilazi gradske kontejnere i prebire po smeću, predstavit će: autorica teksta Ana Ðokić, ilustratorica Dilana Bernobić, prevoditelj na romski Kasum Cana, dizajner Ivan Klisurić, multimedijalna umjetnica Nikolina Manojlović Vračar i dvije djevojčice koje će slikovnicu pročitati na hrvatskom i romskom jeziku.

"Trči, Giza! Trči!" slikovnica je namijenjena i djeci i odraslima. To je priča o životnoj radosti koju svako dijete u sebi ima, bez obzira na način života kojim živi. Priča o različitosti, koju trebamo poštovati.

"Priča o Gizi nastala je na osnovu istinitog događaja. Naime, dugo vremena sam svakoga jutra kroz prozor svoga stana promatrala djevojčice koje su vadile iz kontejnera sve i svašta i to onda odnosile u starim dječjim kolicima. Ne znam jesu li se pritom zabavljale ili im je taj posao bio težak i mučan. Uglavnom, otkad se stara pvc ambalaža počela otkupljivati, male Romkinje su nestale. Sada po kontejnerima kopaju neki sasvim drugačiji ljudi", izjavila je autorica teksta Ana Ðokić.

Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine kada je 8. travnja u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –