Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.09.2009.

Promocija knjige Marijana Krivaka 'Biopolitika : Nova politička filozofija'
Održava se
01.10.2009.

Promocija knjige Marijana Krivaka "Biopolitika : Nova politička filozofija", u izdanju Antibarbarusa, održat će se u četvrtak 1. listopada 2009. u 19,30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Knjigu će predstaviti:

Marijan Krivak, autor,
dr. Žarko Paić, urednik izdanja,
Srećko Horvat i
Simona Goldstein, nakladnik.

O knjizi:

Ova kompilacijska studija tematski prolazi filozofijsko-teorijski itinerar od tzv. postmodernog stanja do suvremene biopolitičke teorije. U tom je smislu monografijskog karaktera, te donosi spektar promišljanja o suvremenosti.

Današnji, visokoglobalizirani svijet, svijet je «biopolitičkog stanja». Ovo je, pak, «izvanredno stanje» koje traži svoju filozofijsko-teorijsku analizu, te onda i političku preobrazbu.

«Postmoderno stanje» u vrlo širokom postavu svojih očitovanja obilježava jedan, za društveni život, statički period samozadovoljstva, ali i nelagodu prema svim pokušajima ikakve kvalitativne izmjene postojećeg. Odustaje se od izmjene političkog jer se drži da je liberalna demokracija, odnosno liberalni kapitalizam najbolji mogući politički poredak. Odustaje se od etičkog jer se smatra da se ono treba povući pred estetičkim oblikovanjem svakodnevice. Odustaje se od ekonomskog preobražaja jer bi on zaustavio nezadrživo, metastatičko bujanje globalnog multinacionalnog kapitalizma i njime nametnutog konzumerizma.

Nove epistemološke paradigme obilježavaju kritički pogled na globalizacijske procese u svijetu, kao i na dominantan liberalno-demokratski obrazac političkog obnašanja vlasti u njemu. «Biopolitička teorija» daje u tim okolnostima nov pogled na svijet i na forme života u njemu sadržane. Ona nudi nove teorijske smjernice koje ponovno vraćaju praktičko značenje filozofiji i politici, što su ga ove izgubile u inačicama «postmodernog stanja».

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –