Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.11.2021.

Promocija knjige 'Nemirni' norveške spisateljice Linn Ullmann
Održava se
23.11.2021. u 19:30h

Promocija knjige "Nemirni" norveške spisateljice Linn Ullmann (Naklada Ljevak, 2020., prev. Željka Černok) održat će se u utorak 23. studenoga u 19.30 u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva ulica 5).
  
Na promociji će sudjelovati književne kritičarke Marija Ott Franolić i Nataša Govedić, a razgovor će moderirati filmska i književna kritičarka Dina Pokrajac.

O knjizi:

On je slavni švedski režiser, a ona je njegova kći – najmlađa od devetero djece. Svakog ljeta, još od ranog djetinjstva, ona ga posjećuje u njegovoj kamenoj kući na otoku Faro okruženoj šumama, poljima makova i Baltičkim morem. Sada, kad je ona odrasla, a on u kasnim osamdesetima, on namjerava napisati knjigu o starenju i starosti, no zabrinut je da ga izdaje jezik, sjećanja, um. Stoga je odluče napisati zajedno. Ona će mu postavljati pitanja, a on će na njih odgovarati. 

Kći slavnog režisera Ingmara Bergmana i glumice Liv Ullmann ispisuje dirljivu i toplu posvetu roditeljima. "Nemirni" su književno remek-djelo o sjećanju i gubitku, nostalgičan portret odrastanja punog čežnje, meditacija o starenju i odlascima te neraskidivoj sponi između roditelja i djece. 

O autorici:

Karin Beate "Linn" Ullmann (rođ. 1966.) norveška spisateljica, novinarka i književna kritičarka. Nakon djetinjstva provedenog u Norveškoj i Americi, studirala je književnost na Sveučilištu New York, a potom se vratila u Norvešku, gdje je pisala književne kritike i kolumnu za vodeće norveške novine „Aftenposten“. Autorica šest romana prevedenih na više od 30 jezika, vrlo rano stekla je status jedne od vodećih mlađih norveških spisateljica. Prvi  roman, "Før du sovner", objavljen joj je 1998., potom su uslijedili romani "Når jeg er hos deg" (2001.), "Nåde" (2002.), za koji je dobila Norvešku nagradu čitatelja, "Et Velsigner Barn" (2005.), "Det dyrebare" (2011.) i "De Urolige" (Nemirni, 2015.). Dobitnica je nagrade Dobloug u 2017. za cjelokupno stvaralaštvo, koju dodjeljuje Švedska akademija.

– Marija Ott Franolić preporučuje: 'Nemirni' Linn Ullmann –

Linn Ullmann

Nemirni

  • Prijevod: Željka Černok
  • Naklada Ljevak 12/2020.
  • 376 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554648
  • Cijena 139.00 kn

Autobiografska proza Linn Ullmann, kćeri slavnog švedskog filmaša Ingmara Bergmana, slijedi pripovijedni tok razgovora između oca i kćeri snimljenih sedam godina ranije. Roman "Nemirni" dirljiva je priča koja otkriva zamršene obiteljske odnose.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –