Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.02.2016.

Promocija knjige 'Povijest poraženih' Dragana Markovine
Održava se
29.02.2016. u 19:30h

Promocija knjige "Povijest poraženih" autora Dragana Markovine (Jesenski&Turk, 2015) održat će se u ponedjeljak 29. veljače u 19,30 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.

O knjizi će razgovarati Predrag Lucić, Boris Dežulović, Vladimir Matijanić i autor knjige, Dragan Markovina.

Iako se u društvenom imaginariju već duže vrijeme, kad je riječ o historiografiji, barata tvrdnjom kako povijest pišu pobjednici, na primjeru hrvatskog društva mogli bismo otići i korak dalje. Ovdje, naime, pobjednici znatno više brišu nego što pišu povijest. Čitav koncept nacionalističke mitologije, koja se upražnjava u masovnim medijima i obrazovnom sustavu, kojom se želi opravdati aktualno stanje svijesti, počiva na ideološkim mitovima i poluistinama u kojima nema mjesta za one procese, pojedince i pokrete koji se s njima nisu slagali, aktivno su im se suprotstavili, da bi na kraju bili poraženi.

Ova je knjiga pokušaj da se navedenim procesima, pojedincima i pokretima ponudi pravo glasa u ovdašnjoj historiografiji i publicistici.

Dragan Markovina

Povijest poraženih

  • Naklada Jesenski i Turk 11/2015.
  • 308 str., meki uvez
  • ISBN 9789532227499
  • Cijena 139.00 kn

Bez uvida u motive i djelovanja nekoga tko je stajao s druge strane, pored toga što iznevjeravamo matičnu historiografsku struku, ne možemo razumjeti povijesne procese. Temeljna je humanistička potreba da se i "ljudima s druge strane" ponudi pravo glasa i na taj način im se prizna pravo građanstva.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –