Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 21.06.2007.

PROMOCIJA : O Zagrebu usput i s razlogom
Održava se
27.06.2007.

Promocija knjige Ive Maroevića «O Zagrebu usput i s razlogom : Izbor tekstova o zagrebačkoj arhitekturi i urbanizmu (1970.-2005.)», u izdanju Instituta za povijest umjetnosti, održat će se u srijedu, 27. lipnja, s početkom u 13.00 sati u maloj dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu.. Knjigu će predstaviti dr. Željka Čorak, dr. Karin Šerman i urednica dr. Sandra Križić Roban.

O knjizi:

«Kritičko i interpretativno naslijeđe prof. dr. Ive Maroevića (Stari Grad, 1. 10. 1937. - Zagreb, 20. 1. 2007.) značajno je zbog nekoliko razloga. Radi se o upornom i angažiranom istraživaču urbanizma i arhitekture grada u koji je doputovao na studij, u kojem je proveo život i gdje je trajno 'mapirao' interesne i kontaktne zone kojima je posvećivao pozornost.

Od suživota gornjogradskih utvrda i suvremenih interpolacija koje su na razne načine i s raznovrsnim rezultatima rješavali te osjetljive spojeve, povijesno-prostorno-društvenih analiza geneza pojedinih zagrebačkih trgova, preko opremljenosti gradskih prostora, iskoristivosti tradicije u suvremenom kontekstu - raspon njegovih interesa bio je velik i obuhvatio je mnoga važna pitanja gradogradnje među kojima, čini se, nema malih ili manje važnih tema ili prostora.

Povijesne teme istraživao je i tumačio sa stavom i saznanjima današnjice ne ističući historizam činjenica nad ostalim, ukupnim značenjima duhovnog i javnog života koji uvelike utječu na arhitektonska i urbanistička zbivanja. U toj stalnoj mijeni, zahvaljujući novim saznanjima i teorijskim promišljanjima Ivo Maroević uspješno je zadržao i na izvjestan način obranio dignitet pojedinih spomenika, stilskih razdoblja i građevina, dok je istodobno kritički promatrao i iznova tumačio predmete svojih istraživanja i ideološke superstrukture koje su neminovno utjecale na taj nikad prekinut proces.» (Iz pogovora Sandre Križić Roban)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –