Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.06.2022.

Predstavljanje knjige 'Pisma Ireni'
Održava se
28.06.2022. u 18h

Predstavljanje knjige "Pisma Ireni" koju su priredile Sandra Križić Roban i
Nives Tomašević, a objavila Naklada Ljevak, održat će se u utorak 28. lipnja u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

O knjizi će, uz priređivačice, govoriti i Anita Peti Stantić, Ivana Mance te Helena Sablić Tomić.
 
Irenu Vrkljan poznajemo kao autoricu koja je inaugurirala autobiografsko pismo hrvatske književnosti kraja 20. stoljeća i početka 21. stoljeća, od knjige "Svila, škare" preko "Marine ili o biografiji" do "Pisma u pismu" te "Rastanka i potonuća", knjige koja se čita kao čudesna posveta starosti. Autorica izuzetno bogata opusa, aktivno je sudjelovala u kulturnom i društvenom životu, prijateljujući s brojnim umjetnicima, kazališnim djelatnicima, književnicima. "Pisma Ireni" svjedočanstvo su naše kulture i umjetnosti dvadesetog stoljeća te su kao takva prvi put predstavljena javnosti.
 
U knjizi "Pisma Ireni" uz poveći pogovor dr. sc. Sandre Križić Roban prikazana su mnogobrojna pisma, crteži i razglednice koje su Ireni upućivali njezini prijatelji. U knjizi se nalaze pisma Bele i Miroslava Krleže, Marka Ristića, Vlade Kristla, Miljenka Stančića, Stanka Lasića, Gabrijela Stupice, Ljube Jovića, Tonka Šoljana, Ivana Picelja, Zlatka Boureka i mnogih drugih koji su ostavili velik trag u hrvatskoj književnosti i umjetnosti. U tim pismima saznajemo i neke druge osobine naše vrhunske književnice te upoznajmo godine kada je naša hrvatska kultura bila u najvećem zamahu, a upoznajemo se s mnogim estetskim, umjetničkim, a ponekad i ideološkim odrednicama i kontroverzama dvadesetog stoljeća.

Sandra Križić Roban Nives Tomašević

Pisma Ireni : Rekonstrukcija izgubljenog vremena iz arhiva I. V.

  • Naklada Ljevak 05/2022.
  • 224 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555775
  • Cijena 149.00 kn

U knjizi 'Pisma Ireni' uz poveći pogovor Sandre Križić Roban prikazana su mnogobrojna pisma, crteži i razglednice koje su Ireni Vrkljan upućivali njezini prijatelji. Pisma Bele i Miroslava Krleže, Marka Ristića, Vlade Kristla, Miljenka Stančića, Stanka Lasića, Gabrijela Stupice, Ljube Jovića, Tonka Šoljana, Ivana Picelja, Zlatka Boureka i mnogih drugih koji su ostavili velik trag u hrvatskoj književnosti i umjetnosti. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –