Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.09.2023.

Promocija romana 'Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel' Nataše Govedić
Održava se
28.09.2023. u 19h

Predstavljanje romana "Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel" Nataše Govedić (Naklada Ljevak, 2023) održat će se u četvrtak 28. rujna u 19 sati u Kulturnom centru Multimedia u Zagrebu (Kranjčevićeva 16).

Na promociji će, uz autoricu, o romanu govoriti likovni i književni kritičari: Tihana Bertek, Marko Golub i Bojan Krištofić.

Roman hibridne, inovativne forme i sadržajno se kreće na nekoliko usporednih tračnica – istovremeno je riječ o intimnoj priči dvoje protagonista, knjizi koja se ispisuje kao posveta jednoj osobnoj slici Zagreba. Također, radi se o tekstu koji se želi odrediti spram društvenog konteksta i trenutka, pritom nastojeći zagrabiti i bar donekle objasniti što su to čovjek i ljudskost. Zato mu zbilja treba devedeset dimenzija našeg postojanja, a ništa manje i Eskimi i feniksi. Eros nije rob konvencija. U ovom tekstu i njegovom svijetu nitko ništa ne želi otaljavati. Naprotiv. Ni u ljubavi ni u slikarstvu ni u književnosti nema boljeg izbora od „stranputica“.
 
Sjećaš li se onog sitnog, ali zato veoma usrdnog unutarnjeg glasa koji se stalno vraćao na tvoj najosobniji užitak – strepeći da ćeš ga zauvijek zakopati, potopiti, izgubiti, spaliti ili samo ostaviti na nekoj benzinskoj crpki, kao beskorisni višak? Evo ga opet. Preskače ogradu i ulazi u stražnje dvorište, gdje tik uz živicu na podu sjede Kreda i Izak. Protagonisti. 

***

U ponedjeljak, 25. rujna u 18.30 u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (Krvavi most 2) održat će se razgovor Stvaranje iznutra s Natašom Govedić. O čitanju, pisanju, umjetničkim sadržajima i književnoj kritici s Natašom Govedić razgovara Marija Ott Franolić.

Nataša Govedić

Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel

  • Naklada Ljevak 05/2023.
  • 368 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556826

'Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel' roman je Nataše Govedić. Eros nije rob konvencija. Ujedno je riječ i o romanu grada Zagreba, ali ispričanom iz perspektive hodanja, koračanja, fizičkog kretanja ulicama između Sljemena i Hendrixova mosta. Averzija koju Kreda osjeća prema Filozofskom fakultetu ujedno je otpor prema birokratskom poimanju učenja, studiranja i kasnije ispraznog rada. U ovom tekstu i njegovom svijetu nitko ništa ne želi otaljavati. Naprotiv.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –